De inflatie in ons land is in november licht gedaald van 2,79 tot 2,26 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Federale Overheidsdienst Economie.

De inflatie is in de eerste plaats gedaald door goedkopere brandstoffen, zoals benzine, diesel en huisbrandolie. In november werd ook een verblijf in een vakantiedorp (-20 procent) en vers fruit (-2,5 procent) goedkoper.

Motorbrandstoffen werden in november gemiddeld 3,5 procent goedkoper. De prijs voor eurosuper daalde met 5,2 procent, die van diesel met 2,2 procent. LPG daarentegen werd 4,1 procent duurder. Huisbrandolie werd 4,4 procent goedkoper.

Elektriciteit (+ 1,4 procent) , vlees (+0,6 procent) en kranten (+4,1 procent) werden deze maand duurder. De elektriciteitsprijzen liggen momenteel 1,4 procent onder de prijzen van april. Sindsdien zijn de opwaartse indexeringen van variabele gas? en elektriciteitscontracten door de regering tijdelijk bevroren.

De gezondheidsindex, die gebruikt wordt voor de berekening van de spilindex, stijgt in november met 0,08 punt tot 119,95 punten, tegenover 119,87 punten in oktober.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de pensioenen in december verhoogd worden met 2 procent. Voor de ambtenarenwedden gebeurt dat pas in januari 2013. De vorige keer dat de spilindexoverschrijding was in januari 2012. De volgende spilindex wordt vastgelegd op 122,01 punten. (BO)

De inflatie in ons land is in november licht gedaald van 2,79 tot 2,26 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Federale Overheidsdienst Economie.De inflatie is in de eerste plaats gedaald door goedkopere brandstoffen, zoals benzine, diesel en huisbrandolie. In november werd ook een verblijf in een vakantiedorp (-20 procent) en vers fruit (-2,5 procent) goedkoper. Motorbrandstoffen werden in november gemiddeld 3,5 procent goedkoper. De prijs voor eurosuper daalde met 5,2 procent, die van diesel met 2,2 procent. LPG daarentegen werd 4,1 procent duurder. Huisbrandolie werd 4,4 procent goedkoper.Elektriciteit (+ 1,4 procent) , vlees (+0,6 procent) en kranten (+4,1 procent) werden deze maand duurder. De elektriciteitsprijzen liggen momenteel 1,4 procent onder de prijzen van april. Sindsdien zijn de opwaartse indexeringen van variabele gas? en elektriciteitscontracten door de regering tijdelijk bevroren.De gezondheidsindex, die gebruikt wordt voor de berekening van de spilindex, stijgt in november met 0,08 punt tot 119,95 punten, tegenover 119,87 punten in oktober. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd overschreden. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de pensioenen in december verhoogd worden met 2 procent. Voor de ambtenarenwedden gebeurt dat pas in januari 2013. De vorige keer dat de spilindexoverschrijding was in januari 2012. De volgende spilindex wordt vastgelegd op 122,01 punten. (BO)