De overschrijding van de spilindex komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door het Planbureau. De timing ervan werd de voorbije maanden evenwel vervroegd door de oplopende inflatie.

Als gevolg van de overschrijding zullen de sociale uitkeringen en pensioenen in mei met 2 procent worden verhoogd. De lonen van het overheidspersoneel volgen in juni. De vorige overschrijding van de spilindex dateert van augustus 2010.

De overschrijding van de spilindex heeft ook gevolgen voor de Vlaamse begroting. De woordvoerder van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) meldde donderdag dat hogere lonen en uitkeringen omgerekend 89,4 miljoen euro kosten meebrengen.

De inflatie kwam in april uit op 3,41 procent tegenover 3,52 procent in maart. "Net zoals de vorige maanden zijn vooral de energieprijzen (zoals benzine, diesel, huisbrandolie en elektriciteit) inflatiebepalend", luidt het in een persbericht. De energieprijzen lagen deze maand gemiddeld 16 procent hoger dan in april 2010. Het inflatiecijfer zonder energie bedroeg in april 1,74 procent, tegen 1,75 procent in maart.

De voorbije maand werden vooral motorbrandstoffen, huisbrandolie, elektriciteit, aardappelen, chocolade, fruit en vakantiedorpen duurder. Buitenlandse reizen, snijbloemen en groenten werden goedkoper.

Het Planbureau verwacht een gemiddelde jaarinflatie van 3,5 procent, na 2,19 procent in 2010.

De overschrijding van de spilindex komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door het Planbureau. De timing ervan werd de voorbije maanden evenwel vervroegd door de oplopende inflatie.Als gevolg van de overschrijding zullen de sociale uitkeringen en pensioenen in mei met 2 procent worden verhoogd. De lonen van het overheidspersoneel volgen in juni. De vorige overschrijding van de spilindex dateert van augustus 2010. De overschrijding van de spilindex heeft ook gevolgen voor de Vlaamse begroting. De woordvoerder van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) meldde donderdag dat hogere lonen en uitkeringen omgerekend 89,4 miljoen euro kosten meebrengen. De inflatie kwam in april uit op 3,41 procent tegenover 3,52 procent in maart. "Net zoals de vorige maanden zijn vooral de energieprijzen (zoals benzine, diesel, huisbrandolie en elektriciteit) inflatiebepalend", luidt het in een persbericht. De energieprijzen lagen deze maand gemiddeld 16 procent hoger dan in april 2010. Het inflatiecijfer zonder energie bedroeg in april 1,74 procent, tegen 1,75 procent in maart. De voorbije maand werden vooral motorbrandstoffen, huisbrandolie, elektriciteit, aardappelen, chocolade, fruit en vakantiedorpen duurder. Buitenlandse reizen, snijbloemen en groenten werden goedkoper. Het Planbureau verwacht een gemiddelde jaarinflatie van 3,5 procent, na 2,19 procent in 2010.