In november was de inflatie in België voor de eerste keer sinds juli 2013 boven de anderhalve procentafgeklokt. In december daalt ze uiteindelijk licht tot het peil van 1,5 procent.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt in december eveneens en bedraagt nu 1,82 procent tegenover 1,99 procent in november en 1,98 procent in oktober.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 1,79 procent in december, tegenover 1,83 procent in november en 1,50 procent in oktober.

Vliegtuigtickets werden deze maand 4,8 procent duurder ten opzichte van vorige maand, wat te maken heeft met de kerstvakantie. Voor vleesproducten werd in december 0,4 procent meer betaald.

Prijsdalingen werden er deze maand opgetekend voor motorbrandstoffen (gemiddeld -1,8 prcent) en groenten (-3 procent). De prijs van huisbrandolie, die berekend wordt op basis van een afgevlakt 12-maandelijks voortschrijdend gemiddelde, daalde deze maand gemiddeld met 3,6 procent. Elektriciteit werd gemiddeld 0,9 procent goedkoper.

De spilindex, die wordt gehanteerd voor de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen, werd deze maand opnieuw niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding dateert al van november 2012.

De gemiddelde inflatie voor het volledige jaar 2015 bedraagt 0,56 procent, tegenover 0,34 procent in 2014.

(BO)

In november was de inflatie in België voor de eerste keer sinds juli 2013 boven de anderhalve procentafgeklokt. In december daalt ze uiteindelijk licht tot het peil van 1,5 procent.De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt in december eveneens en bedraagt nu 1,82 procent tegenover 1,99 procent in november en 1,98 procent in oktober.De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 1,79 procent in december, tegenover 1,83 procent in november en 1,50 procent in oktober.Vliegtuigtickets werden deze maand 4,8 procent duurder ten opzichte van vorige maand, wat te maken heeft met de kerstvakantie. Voor vleesproducten werd in december 0,4 procent meer betaald.Prijsdalingen werden er deze maand opgetekend voor motorbrandstoffen (gemiddeld -1,8 prcent) en groenten (-3 procent). De prijs van huisbrandolie, die berekend wordt op basis van een afgevlakt 12-maandelijks voortschrijdend gemiddelde, daalde deze maand gemiddeld met 3,6 procent. Elektriciteit werd gemiddeld 0,9 procent goedkoper.De spilindex, die wordt gehanteerd voor de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen, werd deze maand opnieuw niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding dateert al van november 2012.De gemiddelde inflatie voor het volledige jaar 2015 bedraagt 0,56 procent, tegenover 0,34 procent in 2014. (BO)