De industriële productie in de eurozone is in november met 1,8 procent gestegen ten opzichte van oktober, en met 3 procent in vergelijking met november 2013. In de volledige Europese Unie (EU) steeg de productie met 1,5 procent in vergelijking met oktober en eveneens met 3 procent op jaarbasis.

In oktober en september vorig jaar was er nog een terugval van de industriële productie met respectievelijk 0,8 en 0,5 procent.

De toename van 1,8 procent in november valt groter uit dan de 1,4 procent op maandbasis en de 1,8 procent op jaarbasis, waar de analisten op hadden gerekend.

De stijging op maandbasis kwam vooral op rekening van kapitaalgoederen, onder meer machines (+3 procent) en duurzame goederen (+2 procent) als vaatwassers en auto's.

In de eurozone, die in november nog 17 landen telde, steeg de productie op maandbasis het sterkst in Ierland (+11,7 procent), Malta (+3,8 procent) en Nederland (+2,5 procent). Griekenland (-2,2 procent) kende de sterkste daling.Voor België zijn tot nader order nog geen cijfers bekend. (Belga/BO)

De industriële productie in de eurozone is in november met 1,8 procent gestegen ten opzichte van oktober, en met 3 procent in vergelijking met november 2013. In de volledige Europese Unie (EU) steeg de productie met 1,5 procent in vergelijking met oktober en eveneens met 3 procent op jaarbasis. In oktober en september vorig jaar was er nog een terugval van de industriële productie met respectievelijk 0,8 en 0,5 procent. De toename van 1,8 procent in november valt groter uit dan de 1,4 procent op maandbasis en de 1,8 procent op jaarbasis, waar de analisten op hadden gerekend. De stijging op maandbasis kwam vooral op rekening van kapitaalgoederen, onder meer machines (+3 procent) en duurzame goederen (+2 procent) als vaatwassers en auto's. In de eurozone, die in november nog 17 landen telde, steeg de productie op maandbasis het sterkst in Ierland (+11,7 procent), Malta (+3,8 procent) en Nederland (+2,5 procent). Griekenland (-2,2 procent) kende de sterkste daling.Voor België zijn tot nader order nog geen cijfers bekend. (Belga/BO)