Hoewel er ook bij onze noorderburen beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen blijven bestaan, worden de verschillen kleiner, onder meer door een stijgend opleidingsniveau van vrouwen. Zo verdienen jonge vrouwen meer dan jonge mannen, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Centraal bureau voor Statistiek.

Het is dankzij hun hogere opleiding dat vrouwen bij de overheid nu tot hun 36ste meer verdienen dan mannen. In het bedrijfsleven ligt het omslagpunt waarop mannen meer verdienen dan vrouwen op 30 jaar (zie grafiek onderaan)

Vooral bij de overheid is het loonverschil met mannen de afgelopen jaren geslonken. In 2008 verdienden vrouwen in de publieke sector gemiddeld 16 procent minder dan mannen, in 2014 bedroeg dat verschil nog 10 procent. In het bedrijfsleven is de afname minder opmerkelijk: van 22 naar 20 procent.

Voor de berekening van het beloningsverschil hield het CBS ook rekening met een twintigtal achtergrondkenmerken, zoals opleidingsniveau, beroepsniveau, het hebben van deeltijds of voltijds werk en werkervaring.

Rekening houdend met die achtergrondkenmerken verdienden vrouwen bij de Nederlandse overheid in 2008 nog 7 procent minder dan mannen. In 2014 was het beloningsverschil al afgenomen tot 5 procent. In het Nederlandse bedrijfsleven daalde het verschil in diezelfde periode van 9 naar 7 procent.

Het blijft voor het CBS onduidelijk of het resterende verschil te maken heeft met discriminatie of andere oorzaken.

CBS
© CBS

Zonder rekening te houden met achtergrondkenmerken verdienen jonge vrouwen gemiddeld meer dan hun mannelijke collega's van dezelfde leeftijd. Bij oudere werknemers is het andersom. Dat jonge vrouwen een hoger uurloon ontvangen dan jonge mannen heeft volgens het CBS vooral te maken met het feit dat jonge vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan jonge mannen.

Bij oudere werknemers (vanaf 45 jaar) blijft het opleidingsniveau onder mannen hoger dan onder vrouwen. Bovendien gaan bij oudere werknemers factoren als werkervaring en beroepsniveau een grotere rol spelen bij de verloning. (VK/BO)

Hoewel er ook bij onze noorderburen beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen blijven bestaan, worden de verschillen kleiner, onder meer door een stijgend opleidingsniveau van vrouwen. Zo verdienen jonge vrouwen meer dan jonge mannen, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Centraal bureau voor Statistiek. Het is dankzij hun hogere opleiding dat vrouwen bij de overheid nu tot hun 36ste meer verdienen dan mannen. In het bedrijfsleven ligt het omslagpunt waarop mannen meer verdienen dan vrouwen op 30 jaar (zie grafiek onderaan)Vooral bij de overheid is het loonverschil met mannen de afgelopen jaren geslonken. In 2008 verdienden vrouwen in de publieke sector gemiddeld 16 procent minder dan mannen, in 2014 bedroeg dat verschil nog 10 procent. In het bedrijfsleven is de afname minder opmerkelijk: van 22 naar 20 procent.Voor de berekening van het beloningsverschil hield het CBS ook rekening met een twintigtal achtergrondkenmerken, zoals opleidingsniveau, beroepsniveau, het hebben van deeltijds of voltijds werk en werkervaring. Rekening houdend met die achtergrondkenmerken verdienden vrouwen bij de Nederlandse overheid in 2008 nog 7 procent minder dan mannen. In 2014 was het beloningsverschil al afgenomen tot 5 procent. In het Nederlandse bedrijfsleven daalde het verschil in diezelfde periode van 9 naar 7 procent.Het blijft voor het CBS onduidelijk of het resterende verschil te maken heeft met discriminatie of andere oorzaken.Zonder rekening te houden met achtergrondkenmerken verdienen jonge vrouwen gemiddeld meer dan hun mannelijke collega's van dezelfde leeftijd. Bij oudere werknemers is het andersom. Dat jonge vrouwen een hoger uurloon ontvangen dan jonge mannen heeft volgens het CBS vooral te maken met het feit dat jonge vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan jonge mannen. Bij oudere werknemers (vanaf 45 jaar) blijft het opleidingsniveau onder mannen hoger dan onder vrouwen. Bovendien gaan bij oudere werknemers factoren als werkervaring en beroepsniveau een grotere rol spelen bij de verloning. (VK/BO)