Het IMF houdt voor de VS rekening met een toename van het bbp met 2 procent in 2012 en met 2,3 procent in 2013. Bij een eerdere prognose was dat respectievelijk 2,1 en 2,4 procent.

Verontrustend is de nieuwe prognose van het IMF niet, al moet de grootste economie ter wereld zich wel hoeden voor enkele valkuilen die het economisch herstel danig in de war kunnen sturen.

"De Amerikaanse economie blijft onderworpen aan verhoogde neerwaartse risico's, rekening houdend met de financiële spanningen in de eurozone en de onzekerheid over de nationale fiscale plannen," luidt het in een toelichting.

De VS-economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar weliswaar met 1,9 procent - zoals eerder geraamd - maar wel langzamer in vergelijking met de 3 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Om de groeivertraging tegen te gaan, heeft de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) al laten weten bereid te zijn om nieuwe stimuli te lanceren. Ambtenaren van de Fed hebben in de beleidsverklaring van 20 juni overigens duidelijk gemaakt dat de economische groei de komende kwartalen matig blijft.

Maandag werd de vrees voor een groeivertraging alvast bevestigd door de maandelijkse ISM-index, die naar het vertrouwen van de Amerikaanse ondernemer binnen de industriële sector polst. Die indicator daalde voor het eerst in drie jaar van 53,5 punten in mei tot 49,7 punten in juni. Een score van boven de 50 wijst op groei in de sector, een score onder die grens wijst op een terugval.(Reuters/BO)

Het IMF houdt voor de VS rekening met een toename van het bbp met 2 procent in 2012 en met 2,3 procent in 2013. Bij een eerdere prognose was dat respectievelijk 2,1 en 2,4 procent.Verontrustend is de nieuwe prognose van het IMF niet, al moet de grootste economie ter wereld zich wel hoeden voor enkele valkuilen die het economisch herstel danig in de war kunnen sturen. "De Amerikaanse economie blijft onderworpen aan verhoogde neerwaartse risico's, rekening houdend met de financiële spanningen in de eurozone en de onzekerheid over de nationale fiscale plannen," luidt het in een toelichting. De VS-economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar weliswaar met 1,9 procent - zoals eerder geraamd - maar wel langzamer in vergelijking met de 3 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar.Om de groeivertraging tegen te gaan, heeft de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) al laten weten bereid te zijn om nieuwe stimuli te lanceren. Ambtenaren van de Fed hebben in de beleidsverklaring van 20 juni overigens duidelijk gemaakt dat de economische groei de komende kwartalen matig blijft.Maandag werd de vrees voor een groeivertraging alvast bevestigd door de maandelijkse ISM-index, die naar het vertrouwen van de Amerikaanse ondernemer binnen de industriële sector polst. Die indicator daalde voor het eerst in drie jaar van 53,5 punten in mei tot 49,7 punten in juni. Een score van boven de 50 wijst op groei in de sector, een score onder die grens wijst op een terugval.(Reuters/BO)