De betere vooruitzichten zijn in de eerste plaats te danken aan de Verenigde Staten, waar de economische groei in 2011 zou uitkomen op 3 procent tegenover 2,3 procent in een eerder rapport. Volgens het IMF zorgt de omstreden verlenging van de belastingverlagingen voor "een half punt extra groei".

Voor de 16 landen van de eurozone houdt het IMF vast aan een groeiscenario van 1,5 procent in 2011. Het IMF verwacht bovendien een beperkte impact van de Europese schuldencrisis op de groei in de rest van de wereld.

Ook de prognoses voor de groeilanden blijven stabiel, met onder meer een toename van het bbp met 9,6 procent in China en 8,4 procent in India. Het IMF waarschuwt wel voor "oververhitting" in verscheidene groeilanden als gevolg van inflatiedruk.

Voor 2012 verwacht het IMF een wereldwijde economische groei van 4,5 procent. De eurozone zou de economie met 1,7 procent zien toenemen.

"De wereldwijde economie herstelt, maar het is een herstel tegen twee snelheden", verduidelijkt het IMF in zijn World Economic Outlook. De voorspelde groei in 2012 zou in ieder geval onvoldoende zijn om de werkloosheid fors te doen dalen.

Op dit moment zit ruim 10 procent van de actieve bevolking in de eurozone zonder baan, wat overeenstemt met het hoogste percentage sinds de oprichting van de eurozone in 1999. De werkloosheid in de Verenigde Staten staat met 9,4 procent op het hoogste peil sinds de Grote Depressie.

In een toelichting bij het rapport wees José Vinals, directeur van de afdeling internationale markten van het IMF, er dinsdag op dat de wereldwijde financiële stabiliteit "in gevaar" blijft, ondanks de steunmaatregelen die werden gelanceerd sinds het uitbreken van de wereldwijde economische crisis.

De betere vooruitzichten zijn in de eerste plaats te danken aan de Verenigde Staten, waar de economische groei in 2011 zou uitkomen op 3 procent tegenover 2,3 procent in een eerder rapport. Volgens het IMF zorgt de omstreden verlenging van de belastingverlagingen voor "een half punt extra groei". Voor de 16 landen van de eurozone houdt het IMF vast aan een groeiscenario van 1,5 procent in 2011. Het IMF verwacht bovendien een beperkte impact van de Europese schuldencrisis op de groei in de rest van de wereld. Ook de prognoses voor de groeilanden blijven stabiel, met onder meer een toename van het bbp met 9,6 procent in China en 8,4 procent in India. Het IMF waarschuwt wel voor "oververhitting" in verscheidene groeilanden als gevolg van inflatiedruk. Voor 2012 verwacht het IMF een wereldwijde economische groei van 4,5 procent. De eurozone zou de economie met 1,7 procent zien toenemen. "De wereldwijde economie herstelt, maar het is een herstel tegen twee snelheden", verduidelijkt het IMF in zijn World Economic Outlook. De voorspelde groei in 2012 zou in ieder geval onvoldoende zijn om de werkloosheid fors te doen dalen. Op dit moment zit ruim 10 procent van de actieve bevolking in de eurozone zonder baan, wat overeenstemt met het hoogste percentage sinds de oprichting van de eurozone in 1999. De werkloosheid in de Verenigde Staten staat met 9,4 procent op het hoogste peil sinds de Grote Depressie.In een toelichting bij het rapport wees José Vinals, directeur van de afdeling internationale markten van het IMF, er dinsdag op dat de wereldwijde financiële stabiliteit "in gevaar" blijft, ondanks de steunmaatregelen die werden gelanceerd sinds het uitbreken van de wereldwijde economische crisis.