Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil de komende drie jaar een bijdrage van 1 miljard euro leveren aan het internationale reddingsplan voor Cyprus. Dat meldt het IMF woensdag.

In totaal maken de internationale kredietverleners - de trojka (IMF, EU en ECB) - 10 miljard euro vrij om Cyprus van de ondergang te redden. IMF staat borg voor 1 miljard euro. Ter vergelijking: het IMF stelde in 2010 30 miljard euro (van het totaalpakket van 110 miljard euro) ter beschikking om Griekenland te redden.

"Het pakket van 10 miljard euro is bedoeld om aan Cyprus' financieringsbehoeften te voldoen, terwijl het land een beleid doorvoert dat nodig is om de economie weer gezond te maken en opnieuw toegang te krijgen tot de kapitaalmarkten," zei Lagarde woensdag in een toelichting. De fondsen zouden begin mei worden vrijgemaakt.

De noodlijdende lidstaat heeft intussen zelf al een saneringsprogramma - goed voor 5 procent van het bbp - opgestart. De Cypriotische regering boort de geldbron aan door onder meer de vennootschapsbelasting te verhogen en de rente-inkomsten te belasten.

Maar het meest opmerkelijke aan het reddingsplan is de drastische afslanking van de bankensector. Laiki, de tweede grootste bank van het land, wordt ontmanteld en de grote spaarders moeten een bijdrage leveren aan de herkapitalisering van de grootste bank van het land, Bank of Cyprus. (Reuters/BO)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil de komende drie jaar een bijdrage van 1 miljard euro leveren aan het internationale reddingsplan voor Cyprus. Dat meldt het IMF woensdag.In totaal maken de internationale kredietverleners - de trojka (IMF, EU en ECB) - 10 miljard euro vrij om Cyprus van de ondergang te redden. IMF staat borg voor 1 miljard euro. Ter vergelijking: het IMF stelde in 2010 30 miljard euro (van het totaalpakket van 110 miljard euro) ter beschikking om Griekenland te redden."Het pakket van 10 miljard euro is bedoeld om aan Cyprus' financieringsbehoeften te voldoen, terwijl het land een beleid doorvoert dat nodig is om de economie weer gezond te maken en opnieuw toegang te krijgen tot de kapitaalmarkten," zei Lagarde woensdag in een toelichting. De fondsen zouden begin mei worden vrijgemaakt. De noodlijdende lidstaat heeft intussen zelf al een saneringsprogramma - goed voor 5 procent van het bbp - opgestart. De Cypriotische regering boort de geldbron aan door onder meer de vennootschapsbelasting te verhogen en de rente-inkomsten te belasten. Maar het meest opmerkelijke aan het reddingsplan is de drastische afslanking van de bankensector. Laiki, de tweede grootste bank van het land, wordt ontmanteld en de grote spaarders moeten een bijdrage leveren aan de herkapitalisering van de grootste bank van het land, Bank of Cyprus. (Reuters/BO)