In zijn halfjaarlijkse Economic Outlook-rapport waarschuwt het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voor de gevolgen van een toenemende schuldencrisis binnen de eurozone. Daarbij worden de wereldwijde groeiprognoses neerwaarts bijgesteld. Die negatieve teneur geldt ook voor ons land.

België moet volgens de berekeningen van het IMF voor volgend jaar rekening houden met een bescheidener groei van 0,3 procent. Bij een eerdere prognose mikte het IMF nog op een toename met 0,8 procent, ruim tweemaal hoger dus. Voor dit jaar wordt de prognose van nulgroei (0 procent) gehandhaafd.

De inflatie in ons land zou dit jaar toenemen tot 2,8 procent in vergelijking met de 2,4 procent bij de eerste raming. Voor volgend jaar handhaaft het IMF het inflatiecijfer op 1,9 procent.

In een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat maakte ons land eerder al een slechte beurt wat de groei voor dit jaar betreft. Volgens die Europese berekeningen keek België in het tweede kwartaal 2012 aan tegen een terugval van de economie met 0,6 procent tegenover een toename met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), gaf daarbij te kennen dat België zich aan een periode van recessie (twee negatieve kwartalen op rij) mag verwachten. (BO)

In zijn halfjaarlijkse Economic Outlook-rapport waarschuwt het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voor de gevolgen van een toenemende schuldencrisis binnen de eurozone. Daarbij worden de wereldwijde groeiprognoses neerwaarts bijgesteld. Die negatieve teneur geldt ook voor ons land.België moet volgens de berekeningen van het IMF voor volgend jaar rekening houden met een bescheidener groei van 0,3 procent. Bij een eerdere prognose mikte het IMF nog op een toename met 0,8 procent, ruim tweemaal hoger dus. Voor dit jaar wordt de prognose van nulgroei (0 procent) gehandhaafd.De inflatie in ons land zou dit jaar toenemen tot 2,8 procent in vergelijking met de 2,4 procent bij de eerste raming. Voor volgend jaar handhaaft het IMF het inflatiecijfer op 1,9 procent. In een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat maakte ons land eerder al een slechte beurt wat de groei voor dit jaar betreft. Volgens die Europese berekeningen keek België in het tweede kwartaal 2012 aan tegen een terugval van de economie met 0,6 procent tegenover een toename met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), gaf daarbij te kennen dat België zich aan een periode van recessie (twee negatieve kwartalen op rij) mag verwachten. (BO)