De regeringen van vijftien westerse landen, waaronder Japan, de Verenigde Staten en ook België, zullen in 2011 samen 10,2 biljoen dollar (7,3 biljoen euro) moeten lenen om aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Dat blijkt uit schattingen van het Internationaal Muntfonds, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Het op te halen bedrag stijgt met 7 procent in vergelijking met dit jaar, en staat gelijk aan 27 procent van het gecombineerde bruto binnenlands product (bbp) van de vijftien landen.

De schulden van deze landen zijn volgens de WSJ gestegen tot het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Naast Japan, dat al decennia met een enorme schuldenlast kampt, zitten de Verenigde Staten in de slechtste papieren. Washington moet 4,2 biljoen dollar ophalen, of 27,9 procent van zijn bbp. België heeft 110 miljard dollar (79 miljard euro) nodig, of bijna een kwart van het bbp. (zie grafiek rechts).

Rente

Met uitzondering van Griekenland hebben de meeste van deze landen tot dusver relatief gemakkelijk geld kunnen ophalen. Maar volgens de WSJ bestaat het risico dat de groeiende honger van deze regeringen naar geld uiteindelijk de rente de hoogte in zal jagen.

Het IMF waarschuwt ook dat de kans groot is dat investeerders zich van staatsobligaties zullen afkeren.

De regeringen van vijftien westerse landen, waaronder Japan, de Verenigde Staten en ook België, zullen in 2011 samen 10,2 biljoen dollar (7,3 biljoen euro) moeten lenen om aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dat blijkt uit schattingen van het Internationaal Muntfonds, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ). Het op te halen bedrag stijgt met 7 procent in vergelijking met dit jaar, en staat gelijk aan 27 procent van het gecombineerde bruto binnenlands product (bbp) van de vijftien landen. De schulden van deze landen zijn volgens de WSJ gestegen tot het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast Japan, dat al decennia met een enorme schuldenlast kampt, zitten de Verenigde Staten in de slechtste papieren. Washington moet 4,2 biljoen dollar ophalen, of 27,9 procent van zijn bbp. België heeft 110 miljard dollar (79 miljard euro) nodig, of bijna een kwart van het bbp. (zie grafiek rechts). Rente Met uitzondering van Griekenland hebben de meeste van deze landen tot dusver relatief gemakkelijk geld kunnen ophalen. Maar volgens de WSJ bestaat het risico dat de groeiende honger van deze regeringen naar geld uiteindelijk de rente de hoogte in zal jagen. Het IMF waarschuwt ook dat de kans groot is dat investeerders zich van staatsobligaties zullen afkeren.