Na het failliet van de IJslandse internetbank Icesave in 2008 keerden Groot-Brittannië en Nederland 3,9 miljard euro schadevergoeding uit aan de klanten in hun land. De twee landen kwamen met IJsland overeen dat het thuisland van de bank dat bedrag tegen 2024 zou terugbetalen. De president weigerde het akkoord echter te ondertekenen, waarna er een referendum werd georganiseerd.

Na de telling van 32 procent van de stemmen, blijkt dat 93,1 procent van de deelnemers aan het referendum neen heeft gestemd. Slechts 1,6 procent stemde ja, volgens de openbare televisiezender RUV.

De IJslandse regering heeft de uitslag al erkend in een mededeling. Ze zal nu een nieuw akkoord moeten onderhandelen met Nederland en Groot-Brittannië.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft al teleurgesteld gereageerd.

Na het failliet van de IJslandse internetbank Icesave in 2008 keerden Groot-Brittannië en Nederland 3,9 miljard euro schadevergoeding uit aan de klanten in hun land. De twee landen kwamen met IJsland overeen dat het thuisland van de bank dat bedrag tegen 2024 zou terugbetalen. De president weigerde het akkoord echter te ondertekenen, waarna er een referendum werd georganiseerd. Na de telling van 32 procent van de stemmen, blijkt dat 93,1 procent van de deelnemers aan het referendum neen heeft gestemd. Slechts 1,6 procent stemde ja, volgens de openbare televisiezender RUV. De IJslandse regering heeft de uitslag al erkend in een mededeling. Ze zal nu een nieuw akkoord moeten onderhandelen met Nederland en Groot-Brittannië. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft al teleurgesteld gereageerd.