Ierland mocht de voorbije drie jaren rekenen op 67,5 miljard euro financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Europese Commissie heeft vrijdag uiteindelijk het licht op groen gezet voor de uitbetaling van de laatste schijf van 0,8 miljard euro. Ook het IMF maakt nog eens 0,6 miljard euro over.

Met die laatste financiële injecties valt het doek over het reddingsplan dat ruim drie jaar geleden werd gelanceerd. De regering in Dublin zag in november 2010 geen andere uitweg dan Europa om hulp te vragen, aangezien de financiële crisis in het land de eurozone dreigde te destabiliseren.

De voormalige Keltische Tijger is het eerste noodlijdende land dat het internationale hulpprogramma kan afsluiten. Andere hulpbehoevende landen zijn Spanje, Griekenland, Cyprus en Portugal.

Minister van Financiën Michael Noonan sprak vrijdag van 'een mijlpaal', maar verduidelijkte dat het land nog niet aan het einde van de weg is richting economisch herstel.

Ierland kreeg de internationale steun overigens niet zomaar. Er moest fors worden bespaard, waardoor het land nu onder andere minder en kleinere banken telt. Het werkloosheidspercentage daalde in september naar 12,9 procent, het laagste peil sinds 2009. De rente op obligaties is gezakt van 14,5 in 2010 naar 3,5 procent. Verwacht wordt dat Ierland het bbp in 2014 ziet stijgen met 1,8 procent.

Volgens minister Noonan bestaat het doel van Ierland erin jobs te creëren en de economie te laten groeien. (Belga/BO)

Ierland mocht de voorbije drie jaren rekenen op 67,5 miljard euro financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Europese Commissie heeft vrijdag uiteindelijk het licht op groen gezet voor de uitbetaling van de laatste schijf van 0,8 miljard euro. Ook het IMF maakt nog eens 0,6 miljard euro over. Met die laatste financiële injecties valt het doek over het reddingsplan dat ruim drie jaar geleden werd gelanceerd. De regering in Dublin zag in november 2010 geen andere uitweg dan Europa om hulp te vragen, aangezien de financiële crisis in het land de eurozone dreigde te destabiliseren. De voormalige Keltische Tijger is het eerste noodlijdende land dat het internationale hulpprogramma kan afsluiten. Andere hulpbehoevende landen zijn Spanje, Griekenland, Cyprus en Portugal. Minister van Financiën Michael Noonan sprak vrijdag van 'een mijlpaal', maar verduidelijkte dat het land nog niet aan het einde van de weg is richting economisch herstel.Ierland kreeg de internationale steun overigens niet zomaar. Er moest fors worden bespaard, waardoor het land nu onder andere minder en kleinere banken telt. Het werkloosheidspercentage daalde in september naar 12,9 procent, het laagste peil sinds 2009. De rente op obligaties is gezakt van 14,5 in 2010 naar 3,5 procent. Verwacht wordt dat Ierland het bbp in 2014 ziet stijgen met 1,8 procent.Volgens minister Noonan bestaat het doel van Ierland erin jobs te creëren en de economie te laten groeien. (Belga/BO)