Uit de jaarlijkse 'World Energy Outlook' van het IEA blijkt dat het verbruik van ruwe olie tegen 2035 zal toenemen tot 101 miljoen vaten per dag. Dat zou betekenen dat het verbruik in een kwarteeuw tijd met 14 miljoen per dag toeneemt. China wordt in 2030 de grootste slokop van olie door de transport-(diesel) en petrochemische sector in het land.

Volgens het IEA zou de gemiddelde prijs voor een vat ruwe olie in 2035 rond de 128 dollar liggen, tegenover 100 dollar dit jaar. De olieprijzen zullen blijven stijgen. Hoe dat komt?

In een toelichting bij het rapport waarschuwt het IEA voor zelfgenoegzaamheid op de oliemarkt. Die zelfgenoegzaamheid zou het gevolg zijn van de afwachtende houding van de olieprocucenten uit het Midden-Oosten, die ervan uit gaan dat de VS met hun 'shale revolution' (lees: niet-conventionele boormethodes) een 'overvloed aan olie' zullen blijven produceren.

De Verenigde Staten zullen inderdaad al in 2015 - twee jaar eerder dan verwacht - de rol van belangrijkste aardolieproducent overnemen van Saoedi-Arabië, liet IEA-hoofdeconoom Fatih Birol dinsdag in een toelichting verstaan. Maar dat blijft niet duren, want in 2020 is de Amerikaanse piek - productie van oil shale inbegrepen - volgens Birol voorbij, en wordt het Midden-Oosten opnieuw de belangrijkste olieproducent. En daar zijn ze niet klaar voor, luidt de waarschuwing.

De Golfstaten zouden volgens Birol nu al moeten investeren om aan de stijgende vraag na 2020 te voldoen, omdat investeringsprojecten verscheidene jaren in beslag nemen vooraleer ze tot een hogere productie leiden. "Als je kijkt naar de projecten die nu in het Midden-Oosten lopen, dan merk ik niet veel gedrevenheid", aldus Birol.

Saoedi-Arabië liet eerder al verstaan niet van plan te zijn de olieproductie de komende 30 jaar op te voeren, vanuit de veronderstelling dat de VS de mogelijke tekorten op de markt zullen aanvullen. (FT/Reuters/BO)

Uit de jaarlijkse 'World Energy Outlook' van het IEA blijkt dat het verbruik van ruwe olie tegen 2035 zal toenemen tot 101 miljoen vaten per dag. Dat zou betekenen dat het verbruik in een kwarteeuw tijd met 14 miljoen per dag toeneemt. China wordt in 2030 de grootste slokop van olie door de transport-(diesel) en petrochemische sector in het land.Volgens het IEA zou de gemiddelde prijs voor een vat ruwe olie in 2035 rond de 128 dollar liggen, tegenover 100 dollar dit jaar. De olieprijzen zullen blijven stijgen. Hoe dat komt?In een toelichting bij het rapport waarschuwt het IEA voor zelfgenoegzaamheid op de oliemarkt. Die zelfgenoegzaamheid zou het gevolg zijn van de afwachtende houding van de olieprocucenten uit het Midden-Oosten, die ervan uit gaan dat de VS met hun 'shale revolution' (lees: niet-conventionele boormethodes) een 'overvloed aan olie' zullen blijven produceren. De Verenigde Staten zullen inderdaad al in 2015 - twee jaar eerder dan verwacht - de rol van belangrijkste aardolieproducent overnemen van Saoedi-Arabië, liet IEA-hoofdeconoom Fatih Birol dinsdag in een toelichting verstaan. Maar dat blijft niet duren, want in 2020 is de Amerikaanse piek - productie van oil shale inbegrepen - volgens Birol voorbij, en wordt het Midden-Oosten opnieuw de belangrijkste olieproducent. En daar zijn ze niet klaar voor, luidt de waarschuwing.De Golfstaten zouden volgens Birol nu al moeten investeren om aan de stijgende vraag na 2020 te voldoen, omdat investeringsprojecten verscheidene jaren in beslag nemen vooraleer ze tot een hogere productie leiden. "Als je kijkt naar de projecten die nu in het Midden-Oosten lopen, dan merk ik niet veel gedrevenheid", aldus Birol.Saoedi-Arabië liet eerder al verstaan niet van plan te zijn de olieproductie de komende 30 jaar op te voeren, vanuit de veronderstelling dat de VS de mogelijke tekorten op de markt zullen aanvullen. (FT/Reuters/BO)