De terugval van de Case-Schiller-index, die de huizenprijzen in 20 Amerikaanse grootsteden in kaart brengt, ligt met -3,2 procent in lijn met de gemiddelde analistenverwachtingen. In vergelijking met december 2010 zakten de prijzen met 0,4 procent voor de zevende maand op rij. In januari slaagden enkel San Diego en Washington D.C.van de 20 grootsteden erin een groeicijfer van respectievelijk 0,1 procent en 3,6 procent op jaarbasis voor te leggen. In de 18 overige agglomeraties daalden de prijzen van -0,6 procent (Boston) tot -9,1 procent (Phoenix).

Volgens Steven Blitz, econoom bij ITG Investment Research, bevindt de vastgoedmarkt zich in een vicieuze cirkel, aangezien potentiële kopers door de neerwaartse prijzentrend steeds langer wachten om een woning te kopen. Dat brengt mee dat bepaalde eigenaars met een krap budget in ongunstige omstandigheden gedwongen worden hun woning te koop aan te bieden.

Als gevolg van lagere vastgoedprijzen en de toename van onverkochte woningen gaat de nieuwbouw in de VS er flink op achteruit. Dat bleek op 23 maart uit een rapport van het ministerie van Handel, dat voor februari een groter dan verwachte daling liet zien terwijl het aantal bouwvergunningen tot een recordlaagte verschrompelde.

(bloomberg)

Evolutie huizenprijzen agglomeraties (jan 2010 - jan 2011)

Atlanta -7,0%
Boston -0,6%
Charlotte -4,8%
Chicago -7.5%
Cleveland -3,8%
Dallas -2,8%
Denver -2,3%
Detroit -8,1%
Las Vegas -4,4%
Los Angeles -1,8%
Miami -4,7%
Minneapolis -7,6%
New York -3,0%
Phoenix -9,1%
Portland -7,8%
San Diego 0,1%
San Francisco -1,7%
Seattle -6,7%
Tampa -7,0%
Washington 3,6%

bron: Standard & Poor's

De terugval van de Case-Schiller-index, die de huizenprijzen in 20 Amerikaanse grootsteden in kaart brengt, ligt met -3,2 procent in lijn met de gemiddelde analistenverwachtingen. In vergelijking met december 2010 zakten de prijzen met 0,4 procent voor de zevende maand op rij. In januari slaagden enkel San Diego en Washington D.C.van de 20 grootsteden erin een groeicijfer van respectievelijk 0,1 procent en 3,6 procent op jaarbasis voor te leggen. In de 18 overige agglomeraties daalden de prijzen van -0,6 procent (Boston) tot -9,1 procent (Phoenix).Volgens Steven Blitz, econoom bij ITG Investment Research, bevindt de vastgoedmarkt zich in een vicieuze cirkel, aangezien potentiële kopers door de neerwaartse prijzentrend steeds langer wachten om een woning te kopen. Dat brengt mee dat bepaalde eigenaars met een krap budget in ongunstige omstandigheden gedwongen worden hun woning te koop aan te bieden. Als gevolg van lagere vastgoedprijzen en de toename van onverkochte woningen gaat de nieuwbouw in de VS er flink op achteruit. Dat bleek op 23 maart uit een rapport van het ministerie van Handel, dat voor februari een groter dan verwachte daling liet zien terwijl het aantal bouwvergunningen tot een recordlaagte verschrompelde. (bloomberg)