De Belgische fiscus en het gerecht werken al sinds 2010 met een lijst van 2.450 Belgen die rekeningen hadden bij de bank HSBC in Genève. Maar die lijst, die België kreeg van de Franse fiscus, bevatte niet alle namen van Belgen die geld parkeerden op de Zwitserse rekeningen van HSBC. Uit onderzoek van De Tijd, MO* Magazine, Le Soir en het Consortium van Onderzoeksjournalisten ICIJ blijkt dat nog 722 andere Belgen ook verbonden waren aan de rekeningen in Genève, zo berichten de media dinsdag.

Bij de 722 "nieuwe" namen zitten weer veel diamantairs, maar ook een heleboel andere mensen. Onder hen verschillende telgen van adellijke families, zoals de afstammelingen van de bekende industrieel en bankier René Boël. Een deel van het geërfde fortuin van Boël is verdeeld over 78 verschillende Zwitserse bankrekeningen, gekoppeld aan stichtingen op de Britse Maagdeneilanden. Mogelijk heeft de Franse fiscus sommige namen van Belgen gekoppeld aan andere landen.

REUTERS
© REUTERS

'Slechts topje van de ijsberg', zegt informaticus die gegevens lekte

De journalisten die de belastingontduiking en fiscale fraude bij de Zwitserse tak van de bank HSBC aan het licht brachten, hebben slechts toegang gehad tot 'het topje van de ijsberg'. Dat zegt ex-HSBC-medewerker Hervé Falciani, die de gegevens lekte.

Volgens de Frans-Italiaanse informaticus, die het onderwerp is van een door Zwitserland uitgevaardigd internationaal aanhoudingsbevel voor schending van het bankgeheim, hebben de journalisten maar een deel van de informatie die hij doorgaf aan de Franse staat, kunnen inkijken. "De fiscale administratie heeft nog veel meer", klinkt het.

'Nog miljoenen transacties'

De krant Le Monde schreef 106.000 particuliere klanten te hebben ontdekt. "Dat is slechts het topje van de ijsberg", reageert Falciani. "In de documenten die ik doorgaf, zitten nog meerdere miljoenen transacties (tussen banken, red.). Die cijfers kunnen een idee geven van wat er nog onder de oppervlakte zit."

De Zwitserse afdeling van de Britse bank HSBC zit in het oog van de storm nu is gebleken dat de ze duizenden klanten heeft geholpen om geld te verbergen voor de fiscus. België zou met meer dan 3.000 klanten tot de tien landen behoren met de meeste klanten bij HSBC in Zwitserland. (Belga/SD)

De Belgische fiscus en het gerecht werken al sinds 2010 met een lijst van 2.450 Belgen die rekeningen hadden bij de bank HSBC in Genève. Maar die lijst, die België kreeg van de Franse fiscus, bevatte niet alle namen van Belgen die geld parkeerden op de Zwitserse rekeningen van HSBC. Uit onderzoek van De Tijd, MO* Magazine, Le Soir en het Consortium van Onderzoeksjournalisten ICIJ blijkt dat nog 722 andere Belgen ook verbonden waren aan de rekeningen in Genève, zo berichten de media dinsdag. Bij de 722 "nieuwe" namen zitten weer veel diamantairs, maar ook een heleboel andere mensen. Onder hen verschillende telgen van adellijke families, zoals de afstammelingen van de bekende industrieel en bankier René Boël. Een deel van het geërfde fortuin van Boël is verdeeld over 78 verschillende Zwitserse bankrekeningen, gekoppeld aan stichtingen op de Britse Maagdeneilanden. Mogelijk heeft de Franse fiscus sommige namen van Belgen gekoppeld aan andere landen.De journalisten die de belastingontduiking en fiscale fraude bij de Zwitserse tak van de bank HSBC aan het licht brachten, hebben slechts toegang gehad tot 'het topje van de ijsberg'. Dat zegt ex-HSBC-medewerker Hervé Falciani, die de gegevens lekte.Volgens de Frans-Italiaanse informaticus, die het onderwerp is van een door Zwitserland uitgevaardigd internationaal aanhoudingsbevel voor schending van het bankgeheim, hebben de journalisten maar een deel van de informatie die hij doorgaf aan de Franse staat, kunnen inkijken. "De fiscale administratie heeft nog veel meer", klinkt het. De krant Le Monde schreef 106.000 particuliere klanten te hebben ontdekt. "Dat is slechts het topje van de ijsberg", reageert Falciani. "In de documenten die ik doorgaf, zitten nog meerdere miljoenen transacties (tussen banken, red.). Die cijfers kunnen een idee geven van wat er nog onder de oppervlakte zit." De Zwitserse afdeling van de Britse bank HSBC zit in het oog van de storm nu is gebleken dat de ze duizenden klanten heeft geholpen om geld te verbergen voor de fiscus. België zou met meer dan 3.000 klanten tot de tien landen behoren met de meeste klanten bij HSBC in Zwitserland. (Belga/SD)