Volgens Stark moet elke staat afzonderlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de openstaande staatsschuld. Een Europese obligatie is daarbij geen optie.

Het idee om binnen Europa gemeenschappelijke obligaties uit te geven - om op die manier de risico's te verspreiden - wordt onder meer verdedigd door de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

De Duitse kanselier Angela Merkel van haar kant is een overtuigd tegenstander van de Europese obligatie. Volgens Merkel zou de uitgifte van Europese obligaties lidstaten ontmoedigen om hun staatsfinanciën onder controle te houden. Voor de Duitsers, die op dit moment de laagste rente genieten op het staatspapier, zouden de Europese obligaties meebrengen dat de Duitsers een hogere rente op dat staatspapier moeten betalen.

ECB-hoofdeconoom Stark vindt het belangrijker er strenger op toe te zien dat de lidstaten het Europees stabiliteitspact respecteren.

Volgens Stark moet elke staat afzonderlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de openstaande staatsschuld. Een Europese obligatie is daarbij geen optie.Het idee om binnen Europa gemeenschappelijke obligaties uit te geven - om op die manier de risico's te verspreiden - wordt onder meer verdedigd door de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. De Duitse kanselier Angela Merkel van haar kant is een overtuigd tegenstander van de Europese obligatie. Volgens Merkel zou de uitgifte van Europese obligaties lidstaten ontmoedigen om hun staatsfinanciën onder controle te houden. Voor de Duitsers, die op dit moment de laagste rente genieten op het staatspapier, zouden de Europese obligaties meebrengen dat de Duitsers een hogere rente op dat staatspapier moeten betalen. ECB-hoofdeconoom Stark vindt het belangrijker er strenger op toe te zien dat de lidstaten het Europees stabiliteitspact respecteren.