Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Hongarije verlaagd van BBB- tot BB+, wat overeenstemt met 'rommel'. Fitch geeft de Hongaarse rating bovendien een negatieve outlook mee, waardoor de kans op een kredietverlaging binnen de twee jaar vergroot met 50 procent.

De kredietverlaging en negatieve outlook zijn volgens Fitch te wijten aan een belabberd budgettair beleid en negatieve groeiperspectieven. Ook de dringende vraag van Hongarije om een financieel steunpakket van de Europes Unie en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) wekt wantrouwen op bij de kredietbeoordelaar.

De Hongaarse regering liet donderdag nog weten zo snel mogelijk een akkoord met IMF en de Europese Unie te willen bereiken over een kredietlijn voor het noodlijdende Oost-Europese land. De onderhandelingen daarover blijken een taaie brok voor de regering-Orban, aangezien zowel het IMF als Europa het oneens is met de regeringsplannen om de onafhankelijkheid van de centrale bank via een nieuwe wet aan banden te leggen.

Diezelfde centrale bank berekende eind september 2011 nog dat de Hongaarse staatsschuld was opgelopen tot 82,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat neerkomt op een toename met 77 procent tegenover juni van datzelfde jaar.

Het Hongaarse ongeduld om een financiële injectie toegediend te krijgen lijkt gerechtvaardigd, want woensdag duikelde de koers van de forint nog tot een dieptepunt van 320,27 forint voor 1 euro. De rente op staatsobligaties voor een termijn van 1 jaar liep donderdag op tot bijna 10 procent. Volgens berekeningen van het statistiekbureau Eurostat kampt Hongarije met een werkloosheidsgraad van 10,7 procent. (Reuters/BO)

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Hongarije verlaagd van BBB- tot BB+, wat overeenstemt met 'rommel'. Fitch geeft de Hongaarse rating bovendien een negatieve outlook mee, waardoor de kans op een kredietverlaging binnen de twee jaar vergroot met 50 procent.De kredietverlaging en negatieve outlook zijn volgens Fitch te wijten aan een belabberd budgettair beleid en negatieve groeiperspectieven. Ook de dringende vraag van Hongarije om een financieel steunpakket van de Europes Unie en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) wekt wantrouwen op bij de kredietbeoordelaar.De Hongaarse regering liet donderdag nog weten zo snel mogelijk een akkoord met IMF en de Europese Unie te willen bereiken over een kredietlijn voor het noodlijdende Oost-Europese land. De onderhandelingen daarover blijken een taaie brok voor de regering-Orban, aangezien zowel het IMF als Europa het oneens is met de regeringsplannen om de onafhankelijkheid van de centrale bank via een nieuwe wet aan banden te leggen.Diezelfde centrale bank berekende eind september 2011 nog dat de Hongaarse staatsschuld was opgelopen tot 82,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat neerkomt op een toename met 77 procent tegenover juni van datzelfde jaar. Het Hongaarse ongeduld om een financiële injectie toegediend te krijgen lijkt gerechtvaardigd, want woensdag duikelde de koers van de forint nog tot een dieptepunt van 320,27 forint voor 1 euro. De rente op staatsobligaties voor een termijn van 1 jaar liep donderdag op tot bijna 10 procent. Volgens berekeningen van het statistiekbureau Eurostat kampt Hongarije met een werkloosheidsgraad van 10,7 procent. (Reuters/BO)