Een verhoging van de btw is perfect te verdedigen, als die maatregel wordt gecompenseerd door een vermindering van de lasten op arbeid. Dat zeggen de btw-specialisten in een rondetafelgesprek, dat Trends deze week publiceert.

"De btw is een correcte belasting", zegt advocaat Henri Vandebergh (Vandebergh, Smeets). "Je betaalt enkel als je geld uitgeeft. Ze is bovendien voor iedereen gelijk. Iemand die rijk is, geeft immers meer geld uit. Vermogende burgers dragen zo relatief meer bij. Ik weet niet of dat nu het geval is."

Vandebergh is de eindredacteur van het BTW-Handboek van Larcier, dat onlangs van de persen rolde. Ook zijn medeauteurs ondersteunen het idee van een btw-verhoging in een bredere belastinghervorming. "Een verschuiving van de lasten op arbeid naar het belasten van consumptie heeft ook een gunstige impact op onze concurrentiepositie, omdat producten dan goedkoper geproduceerd kunnen worden in België", oordeelt EY-fiscalist Bart Buelens.

"Bovendien leiden de lagere lasten op hun beurt mogelijk tot meer uitgaven en dus hogere btw-inkomsten", aldus de advocate Sophie Clocheret (Baker & McKenzie). Confrater Wim Pans (Stibbe) benadrukt de sociale correctie in het btw-stelsel. "Er zijn verlaagde tarieven voor levensnoodzakelijke goederen en diensten, zoals kraantjeswater, geneesmiddelen, groenten en fruit." Kortom, besluit Vandebergh: "De verhoging van de btw in het kader van een brede hervorming is dus een goede manier om de economie te stimuleren."

Het volledige artikel leest u in Trends van deze week.

Een verhoging van de btw is perfect te verdedigen, als die maatregel wordt gecompenseerd door een vermindering van de lasten op arbeid. Dat zeggen de btw-specialisten in een rondetafelgesprek, dat Trends deze week publiceert. "De btw is een correcte belasting", zegt advocaat Henri Vandebergh (Vandebergh, Smeets). "Je betaalt enkel als je geld uitgeeft. Ze is bovendien voor iedereen gelijk. Iemand die rijk is, geeft immers meer geld uit. Vermogende burgers dragen zo relatief meer bij. Ik weet niet of dat nu het geval is." Vandebergh is de eindredacteur van het BTW-Handboek van Larcier, dat onlangs van de persen rolde. Ook zijn medeauteurs ondersteunen het idee van een btw-verhoging in een bredere belastinghervorming. "Een verschuiving van de lasten op arbeid naar het belasten van consumptie heeft ook een gunstige impact op onze concurrentiepositie, omdat producten dan goedkoper geproduceerd kunnen worden in België", oordeelt EY-fiscalist Bart Buelens. "Bovendien leiden de lagere lasten op hun beurt mogelijk tot meer uitgaven en dus hogere btw-inkomsten", aldus de advocate Sophie Clocheret (Baker & McKenzie). Confrater Wim Pans (Stibbe) benadrukt de sociale correctie in het btw-stelsel. "Er zijn verlaagde tarieven voor levensnoodzakelijke goederen en diensten, zoals kraantjeswater, geneesmiddelen, groenten en fruit." Kortom, besluit Vandebergh: "De verhoging van de btw in het kader van een brede hervorming is dus een goede manier om de economie te stimuleren." Het volledige artikel leest u in Trends van deze week.