Hoeveel tijd is er nog voor effecten aan toonder?

© Thinkstock

Tot wanneer hebt u de tijd om Belgische papieren effecten aan toonder op een effectendossier te zetten?

Wilt u een boete vermijden en uw rechten op uw effecten aan toonder behouden, dan zet u die het beste zo vlug mogelijk op een effectenrekening. Alle Belgische effecten aan toonder moeten vóór 31 december 2013 zijn omgezet in zogenoemde gedematerialiseerde effecten. U betaalt voor die omzetting wel een belasting van 2 procent.

Als u vóór eind dit jaar niets onderneemt, worden uw effecten aan toonder automatisch en van rechtswege omgezet in gedematerialiseerde effecten. U riskeert uw rechten erop te verliezen als u zich niet als eigenaar kenbaar maakt bij de bank. U ontvangt dan niet langer coupons of dividenden, en u hebt geen stemrecht meer op de algemene vergadering.

Maakt u zich niet kenbaar na 1 januari 2015, dan zal de bank uw effecten aan toonder verkopen en de opbrengst storten aan de Deposito- en Consignatiekas. U moet dat geld bij de Deposito- en Consignatiekas zelf opeisen. Na 1 januari 2016 is een boete van 10 procent per begonnen jaar verschuldigd als u de effecten niet omzet. Die boetes lopen fors op: 10 procent in 2016, 20 procent in 2017, 30 procent in 2018 enzovoort. Op die manier zijn uw niet-omgezette effecten na tien jaar niets meer waard.

De verplichte omzetting geldt niet voor buitenlandse effecten aan toonder. U kunt ze dus nog altijd in materiële vorm aanhouden, maar het is raadzaam ook die op een effectenrekening te zetten. Onder meer door de Europese spaarrichtlijn verdwijnt de anonimiteit van papieren toondereffecten meer en meer. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content