Hoe (financieel) gezond zijn de ziekenhuizen in België?

© iStock

De kloof tussen ziekenhuizen die financieel gezond zijn en ziekenhuizen die aanzienlijke risico’s lopen, neemt toe. Dat is een van de resultaten van de jaarlijkse Belfius-studie naar de financiën van de Belgische hospitalen.

De omzet van de Belgische ziekenhuizen is vorig jaar met 3,3 procent gestegen. Ook de winst ging omhoog, van 0,5 tot 1,1 procent van de omzet. Dat blijft een erg kwetsbare marge, geeft Belfius aan.

“Zo is het percentage facturen dat niet kan worden geïnd, na een uitspraak van een rechtbank, gestegen tot 0,38 procent van de omzet”, zegt Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius. “Dat is 35 procent van het bedrijfsresultaat.”

Het aantal ziekenhuizen met een negatief bedrijfsresultaat is gedaald tot 26, ofwel één op vier, berekende de bank. Maar de groep met een zeer negatief bedrijfsresultaat nam toe.

De bank stelde een index op om de financiële gezondheid van de ziekenhuizen op langere termijn te berekenen, waarin rekening wordt gehouden met vier normen, rond eigen vermogen, cashflow, liquiditeit en investeringen. Daaruit blijkt dat de groep die aan alle criteria voldoet, en dus financieel gezond kan worden genoemd, afneemt.

De middengroep blijft stabiel, terwijl de groep die aan één of minder criterium voldoet, en er dus niet goed voor staat, hand over hand toeneemt.

Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen ziet de oplossing in een betere samenwerking tussen de ziekenhuizen in sterke netwerken en in de mogelijkheid om efficiëntiewinsten te herinvesteren in het eigen ziekenhuis. Dat is met de huidige vorm van financiering niet mogelijk. Degadt roept minister van Volksgezondheid Maggie De Block dan ook op snel werk te maken van dit punt uit het regeerakkoord.

De studie van Belfius lees je hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content