België leende 1,043 miljard euro op vijf jaar (2020) tegen een negatieve rente van -0,056 procent. "Een historisch moment", aldus Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap.

Het is niet voor het eerst dat België tegen eenj negatiev rente leent. Dat was al herhaaldelijk het geval voor uitgiftes op twaalf maanden, maar nu dus ook voor uitgiftes van OLO's met een looptijd van vijf jaar.

Er werd daarnaast 1,76 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties op tien jaar (2025), tegen een rente van 0,343 procent. Ook dat is het laagste rendement ooit.

De lage rentes op overheidspapier in Europa zijn het gevolg van het aankoopbeleid van de Europese Centrale Bank, in een poging de economie aan te zwengelen.

De opkopers zijn dan ook institutionele beleggers, in het bijzonder de centrale banken.

Institutionele beleggers zoals banken hebben weinig alternatieven om hun geld te plaatsen. Soms zijn ze ook verplicht een bepaalde ratio aan overheidspapier in hun portefeuille aan te houden. Er wordt bovendien nog overheidspapier gekocht in de hoop dat de rentes nog zullen zakken, en dat dus nog winst kan worden gemaakt. (Belga/BO)

België leende 1,043 miljard euro op vijf jaar (2020) tegen een negatieve rente van -0,056 procent. "Een historisch moment", aldus Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap. Het is niet voor het eerst dat België tegen eenj negatiev rente leent. Dat was al herhaaldelijk het geval voor uitgiftes op twaalf maanden, maar nu dus ook voor uitgiftes van OLO's met een looptijd van vijf jaar. Er werd daarnaast 1,76 miljard euro opgehaald met een uitgifte van obligaties op tien jaar (2025), tegen een rente van 0,343 procent. Ook dat is het laagste rendement ooit. De lage rentes op overheidspapier in Europa zijn het gevolg van het aankoopbeleid van de Europese Centrale Bank, in een poging de economie aan te zwengelen. De opkopers zijn dan ook institutionele beleggers, in het bijzonder de centrale banken.Institutionele beleggers zoals banken hebben weinig alternatieven om hun geld te plaatsen. Soms zijn ze ook verplicht een bepaalde ratio aan overheidspapier in hun portefeuille aan te houden. Er wordt bovendien nog overheidspapier gekocht in de hoop dat de rentes nog zullen zakken, en dat dus nog winst kan worden gemaakt. (Belga/BO)