Het nieuwe briefje van 20 euro is na het 5 en het 10 eurobriefje, het derde in de 'Europa'-serie. "De invoering past in de vervanging van de volledige serie, om de bankbiljetten nog betrouwbaarder en beter bestand te maken tegen vervalsing", luidt het persbericht van de Nationale Bank van België vrijdag.

In het watermerk en het hologram is Europa afgebeeld, een figuur uit de Griekse mythologie. Het cijfer 20 is afgebeeld in smaragdgroen, dat naar diepblauw verandert en een op en neer bewegend lichteffect produceert, beschrijft de NBB de nieuwe coupure, uitgegeven door de Europese Centrale Bank.

Mensen met een visuele beperking zullen de nieuwe biljetten beter kunnen herkennen door enkele korte lijntjes aan de linker- en rechterkant van het biljet. Het nieuwe bankbiljet zal ook beter bestand zijn tegen vervalsing. "De nieuwe echtheidskenmerken bieden een betere bescherming tegen valsemunterij en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met behulp van de 'voel, kijk en kantel'-methode", zo staat te lezen in het persbericht. Het nieuwe bankbiljet werd in februari al voorgesteld aan het grote publiek.

Wie vreest binnen afzienbare tijd met een groot aantal ongeldige biljetten opgezadeld te zitten, hoeft niet bang te zijn, want de 'oude' biljetten blijven geldig. Ze worden geleidelijk uit omloop gehaald.

De eurobankbiljetten worden gehanteerd door 338 miljoen mensen in negentien landen, en hebben een gecombineerde nominale waarde van 1.000 miljard euro.

(Belga/BO)

Het nieuwe briefje van 20 euro is na het 5 en het 10 eurobriefje, het derde in de 'Europa'-serie. "De invoering past in de vervanging van de volledige serie, om de bankbiljetten nog betrouwbaarder en beter bestand te maken tegen vervalsing", luidt het persbericht van de Nationale Bank van België vrijdag. In het watermerk en het hologram is Europa afgebeeld, een figuur uit de Griekse mythologie. Het cijfer 20 is afgebeeld in smaragdgroen, dat naar diepblauw verandert en een op en neer bewegend lichteffect produceert, beschrijft de NBB de nieuwe coupure, uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Mensen met een visuele beperking zullen de nieuwe biljetten beter kunnen herkennen door enkele korte lijntjes aan de linker- en rechterkant van het biljet. Het nieuwe bankbiljet zal ook beter bestand zijn tegen vervalsing. "De nieuwe echtheidskenmerken bieden een betere bescherming tegen valsemunterij en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met behulp van de 'voel, kijk en kantel'-methode", zo staat te lezen in het persbericht. Het nieuwe bankbiljet werd in februari al voorgesteld aan het grote publiek.Wie vreest binnen afzienbare tijd met een groot aantal ongeldige biljetten opgezadeld te zitten, hoeft niet bang te zijn, want de 'oude' biljetten blijven geldig. Ze worden geleidelijk uit omloop gehaald. De eurobankbiljetten worden gehanteerd door 338 miljoen mensen in negentien landen, en hebben een gecombineerde nominale waarde van 1.000 miljard euro. (Belga/BO)