De vertrouwensstemming komt er na een Europees ultimatum dat Griekenland een nieuw plan moet opstellen om de komende 5 jaar nog eens 28 miljard euro te besparen. Het land krijgt anders geen schijf van 12 miljard euro en zou in dat geval de facto failliet zijn en zelfs geen lonen of pensioenen kunnen uitbetalen.

Het protest tegen de besparingen heeft al tot algemene stakingen en zware rellen geleid in Griekenland. Papandreou van de socialistische PASOK-partij heeft alle moeite van de wereld om een breuk in zijn partij te voorkomen. Nu heeft PASOK 155 van de 300 zetels in het Griekse parlement en zal hij waarschijnlijk opnieuw het vertrouwen krijgen.

Als Papandreou de stemming overleeft, moet het tegen 28 juni de principiële beslissing over de besparingen laten goedkeuren in het parlement. Daarna moeten die besparingen tegen 3 juli omgezet worden in concrete maatregelen. Het is de vrees dat Papandreou zijn regering niet kan overeind houden bij het implementeren van de belastingverhogingen en besparingen in zo'n woelig klimaat. Op 3 juli is er een uitzonderlijke vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone over de toekenning van 12 miljard euro noodhulp. (SF)

De vertrouwensstemming komt er na een Europees ultimatum dat Griekenland een nieuw plan moet opstellen om de komende 5 jaar nog eens 28 miljard euro te besparen. Het land krijgt anders geen schijf van 12 miljard euro en zou in dat geval de facto failliet zijn en zelfs geen lonen of pensioenen kunnen uitbetalen. Het protest tegen de besparingen heeft al tot algemene stakingen en zware rellen geleid in Griekenland. Papandreou van de socialistische PASOK-partij heeft alle moeite van de wereld om een breuk in zijn partij te voorkomen. Nu heeft PASOK 155 van de 300 zetels in het Griekse parlement en zal hij waarschijnlijk opnieuw het vertrouwen krijgen. Als Papandreou de stemming overleeft, moet het tegen 28 juni de principiële beslissing over de besparingen laten goedkeuren in het parlement. Daarna moeten die besparingen tegen 3 juli omgezet worden in concrete maatregelen. Het is de vrees dat Papandreou zijn regering niet kan overeind houden bij het implementeren van de belastingverhogingen en besparingen in zo'n woelig klimaat. Op 3 juli is er een uitzonderlijke vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone over de toekenning van 12 miljard euro noodhulp. (SF)