Het aantal personen met een leefloon blijft in de eerste vier maanden van 2016 stijgen, met 9,6 procent per maand tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Dat deelt de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) vrijdag mee. Terwijl er in 2016 maandelijks 124.657 personen recht hadden op een leefloon, waren er dat in 2015 116.149.

Ongeziene toename

Vorig jaar was er al een ongeziene toename, niet alleen door het toenemende aantal erkende vluchtelingen, maar vooral door de hervorming van de werkloosheidsreglementering, waardoor veel werklozen terugvielen op een leefloon. In de loop van 2015 nam het aantal personen met een leefloon zo toe met 13,1 procent. In de eerste vier maanden van 2016 blijkt het aandeel erkende vluchtelingen toe te nemen in de leefloonpopulatie.

De algemene stijging lijkt af te remmen, maar de POD MI waarschuwt dat extra verduidelijking nodig is. De vergelijking gebeurt namelijk ten opzichte van 2015, toen het aantal leefloners al sterk was toegenomen. "Onze gegevens tonen aan dat de groei van het aantal mensen die bij het OCMW aankloppen, nog niet snel zal afnemen", zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD MI.

De grootste stijging van het aantal leefloners doet zich voor in Vlaanderen (+11,2 procent). In Wallonië (+9,3 procent) en Brussel (+8,6 procent) is de stijging iets minder uitgesproken. (Belga/NS)

Het aantal personen met een leefloon blijft in de eerste vier maanden van 2016 stijgen, met 9,6 procent per maand tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Dat deelt de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) vrijdag mee. Terwijl er in 2016 maandelijks 124.657 personen recht hadden op een leefloon, waren er dat in 2015 116.149. Vorig jaar was er al een ongeziene toename, niet alleen door het toenemende aantal erkende vluchtelingen, maar vooral door de hervorming van de werkloosheidsreglementering, waardoor veel werklozen terugvielen op een leefloon. In de loop van 2015 nam het aantal personen met een leefloon zo toe met 13,1 procent. In de eerste vier maanden van 2016 blijkt het aandeel erkende vluchtelingen toe te nemen in de leefloonpopulatie. De algemene stijging lijkt af te remmen, maar de POD MI waarschuwt dat extra verduidelijking nodig is. De vergelijking gebeurt namelijk ten opzichte van 2015, toen het aantal leefloners al sterk was toegenomen. "Onze gegevens tonen aan dat de groei van het aantal mensen die bij het OCMW aankloppen, nog niet snel zal afnemen", zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD MI. De grootste stijging van het aantal leefloners doet zich voor in Vlaanderen (+11,2 procent). In Wallonië (+9,3 procent) en Brussel (+8,6 procent) is de stijging iets minder uitgesproken. (Belga/NS)