Duitsland heeft tijdens de maand oktober voor 99,1 miljard (+0,2 procent) - gecorrigeerd voor seizoensinvloedengoederen - uitgevoerd, het hoogste peil ooit. Analisten heilden rekening met een terugval met 0,5 procent.

Maar in oktober nam de invoer met 2,9 procent veel forser toe tot 81,2 miljard euro. Op die manier daalde het overschot op de handelsbalans - gecorrigeerd voor seizoensinvloeden - tot 16,8 miljard euro.

Het macro-economische beleid van bondskanselier Angela Merkel kwam onlangs onder vuur te liggen, omdat de grootste economie van de eurozone te veel rekent op de export en te weinig op de binnenlandse vraag. Duitsland zou groeien op kosten van andere landen, luidde de kritiek. Dergelijke kritiek kwam onder meer uit Washington, dat Berlijn aanspoorde de binnenlandse vraag te stimuleren, omdat de 'afhankelijkheid van de export de wereldeconomie schade toebrengt'.

De cijfers van oktober geven in ieder geval blijk van beterschap. "De investeringen maken een herstelbeweging, terwijl de gezinnen meer gaan consumeren. Dat brengt mee dat invoer de uitvoer overstijgt. De economische groei is dus niet langer uitsluitend te danken aan de uitvoer", aldus Stefan Schilbe, econoom bij HSBC Trinkaus.

Volgens Schilbe kunnen de handelspartners van Duitsland alvast profiteren van het Duits herstel via de uitvoer van onder meer machine-onderdelen naar Duitsland. De invoer uit de eurozone steeg in oktober met 3,4 procent op jaarbasis, terwijl de uitvoer naar de eurolanden daalde met 0,1 procent . (Reuters/BO)

Duitsland heeft tijdens de maand oktober voor 99,1 miljard (+0,2 procent) - gecorrigeerd voor seizoensinvloedengoederen - uitgevoerd, het hoogste peil ooit. Analisten heilden rekening met een terugval met 0,5 procent. Maar in oktober nam de invoer met 2,9 procent veel forser toe tot 81,2 miljard euro. Op die manier daalde het overschot op de handelsbalans - gecorrigeerd voor seizoensinvloeden - tot 16,8 miljard euro. Het macro-economische beleid van bondskanselier Angela Merkel kwam onlangs onder vuur te liggen, omdat de grootste economie van de eurozone te veel rekent op de export en te weinig op de binnenlandse vraag. Duitsland zou groeien op kosten van andere landen, luidde de kritiek. Dergelijke kritiek kwam onder meer uit Washington, dat Berlijn aanspoorde de binnenlandse vraag te stimuleren, omdat de 'afhankelijkheid van de export de wereldeconomie schade toebrengt'. De cijfers van oktober geven in ieder geval blijk van beterschap. "De investeringen maken een herstelbeweging, terwijl de gezinnen meer gaan consumeren. Dat brengt mee dat invoer de uitvoer overstijgt. De economische groei is dus niet langer uitsluitend te danken aan de uitvoer", aldus Stefan Schilbe, econoom bij HSBC Trinkaus. Volgens Schilbe kunnen de handelspartners van Duitsland alvast profiteren van het Duits herstel via de uitvoer van onder meer machine-onderdelen naar Duitsland. De invoer uit de eurozone steeg in oktober met 3,4 procent op jaarbasis, terwijl de uitvoer naar de eurolanden daalde met 0,1 procent . (Reuters/BO)