Wat is het idee achter de spaartest?

Patrice Dutranoit: ""Wij willen de mensen laten nadenken over hun spaarcenten. Velen weten niet dat hun spaargeld meer kan opbrengen, zelfs bij dezelfde bank. Sinds begin dit jaar kun je jaarlijks drie keer van spaarrekening veranderen. Ondanks de lage intresten vragen de mensen nauwelijks of hun bank ook meer voordelige spaarrekeningen heeft. Banken kunnen maximaal zes verschillende spaarrekeningen aanbieden.

Mensen herfinancieren wel hun hypotheek, maar hebben niet de reflex om hetzelfde te doen voor een spaarrekening. Nochtans kun je zo gemakkelijk een honderdtal euro meer rendement halen per jaar.

Allereerst maakt de spaartest een vergelijking met andere spaarformules bij je bank. Vervolgens kan je de vergelijking maken met andere banken."

Voor wie is de spaartest?

Dutranoit: "Voor iedereen. In tegenstelling tot andere test geeft de spaartest je een persoonlijk resultaat. Hij houdt rekening met je situatie en overrompelt je niet met allerhande analyses. Na dertig seconden ken je het resultaat. Daarmee kun je naar je bank trekken.

Zo willen wij een dialoog tussen de klant en de bankinstelling op gang brengen.

Ik raad de mensen aan om de test meedere keren per jaar te doen. De spaartest is gebaseerd op actuele rentegegevens en wordt iedere dag gecontroleerd."

De spaartest wil ook enkele misverstanden uit de wereld helpen. Welke?

Dutranoit: ""Mensen denken meteen aan een papieren rompslomp als ze van spaarrekening willen veranderen, maar dat is niet zo. Één telefoontje of e-mail is voldoende om alles in orde te brengen. Ook als je verandert van bank is het administratieve werk beperkt. Enkele documenten en je identiteitskaart volstaan. Een spaarrekening openen is bovendien kosteloos. Controleer wel of je getrouwheidspremie verworven is.

Mensen hebben ook het gevoel dat ze gebonden zijn aan hun bank door bijvoorbeeld een hypothecaire lening. Met de spaartest willen we duidelijk maken dat er betere spaarrekeningen bestaan, ook al blijf je bij dezelfde bank."

De test kan je doen op spaartest.be.

Patrice Dutranoit: ""Wij willen de mensen laten nadenken over hun spaarcenten. Velen weten niet dat hun spaargeld meer kan opbrengen, zelfs bij dezelfde bank. Sinds begin dit jaar kun je jaarlijks drie keer van spaarrekening veranderen. Ondanks de lage intresten vragen de mensen nauwelijks of hun bank ook meer voordelige spaarrekeningen heeft. Banken kunnen maximaal zes verschillende spaarrekeningen aanbieden. Mensen herfinancieren wel hun hypotheek, maar hebben niet de reflex om hetzelfde te doen voor een spaarrekening. Nochtans kun je zo gemakkelijk een honderdtal euro meer rendement halen per jaar. Allereerst maakt de spaartest een vergelijking met andere spaarformules bij je bank. Vervolgens kan je de vergelijking maken met andere banken." Zo willen wij een dialoog tussen de klant en de bankinstelling op gang brengen. Ik raad de mensen aan om de test meedere keren per jaar te doen. De spaartest is gebaseerd op actuele rentegegevens en wordt iedere dag gecontroleerd." Dutranoit: ""Mensen denken meteen aan een papieren rompslomp als ze van spaarrekening willen veranderen, maar dat is niet zo. Één telefoontje of e-mail is voldoende om alles in orde te brengen. Ook als je verandert van bank is het administratieve werk beperkt. Enkele documenten en je identiteitskaart volstaan. Een spaarrekening openen is bovendien kosteloos. Controleer wel of je getrouwheidspremie verworven is.Mensen hebben ook het gevoel dat ze gebonden zijn aan hun bank door bijvoorbeeld een hypothecaire lening. Met de spaartest willen we duidelijk maken dat er betere spaarrekeningen bestaan, ook al blijf je bij dezelfde bank." De test kan je doen op spaartest.be.