De fraude gebeurt biet via het internet, maar in het bankkantoor zelf. Daar gaan de criminelen hun code halen, en ze doen dat op een vrij eenvoudige manier, schrijft Het Belang van Limburg.

Shouldersurfen

"Het afgelopen jaar zien we dat het 'shouldersurfen' weer helemaal terug is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Criminelen kijken gewoon over de schouder van een klant mee, om zo de code te stelen."

Door de extra beveilingssystemen die in de chip van de bankkaart zitten, is het voor criminelen moeilijker om een code te kraken via het internet. Net daarom gaan ze weer vaker de straat op.

Alert

Tijdens de eerste 9 maanden van vorig jaar heeft de politie 5.777 fraudegevallen geregistreerd: 35% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (4.262). Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd.

"We moeten nog altijd vaststellen dat niet iedereen even alert is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Het zijn dan ook vooral oudere mensen die het slachtoffer zijn." (Belga)

De fraude gebeurt biet via het internet, maar in het bankkantoor zelf. Daar gaan de criminelen hun code halen, en ze doen dat op een vrij eenvoudige manier, schrijft Het Belang van Limburg. Shouldersurfen "Het afgelopen jaar zien we dat het 'shouldersurfen' weer helemaal terug is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Criminelen kijken gewoon over de schouder van een klant mee, om zo de code te stelen." Door de extra beveilingssystemen die in de chip van de bankkaart zitten, is het voor criminelen moeilijker om een code te kraken via het internet. Net daarom gaan ze weer vaker de straat op.Alert Tijdens de eerste 9 maanden van vorig jaar heeft de politie 5.777 fraudegevallen geregistreerd: 35% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (4.262). Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd. "We moeten nog altijd vaststellen dat niet iedereen even alert is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Het zijn dan ook vooral oudere mensen die het slachtoffer zijn." (Belga)