De Chinese energiereus en staatsonderneming Cnooc (China National Offshore Oil Corporation) neemt het Canadese olie- en gasconcern Nexen over voor 15,1 miljard dollar (12,45 miljard euro).

Met de grootste Chinese oliedeal ooit legt China de hand op gas- en oliereserves in Canada, Nigeria, de Golf van Mexico en in de Noordzee.

Cnooc betaalt 27,5 dollar per aandeel van Nexen. Omgerekend ligt dat bedrag 61 procent hoger dan de slotkoers van vorige vrijdag. De overnameprijs stemt overeen met 8,84 keer de operationele winst (ebit).

Het geld voor de overname wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Chinese schatkist. Door de overname wordt de positie van Cnooc in Canada, Nigeria, de Noordzee en in de Golf van Mexico versterkt. Nexen produceert dagelijks gemiddeld 207.000 vaten olie.

"Via de overname van Nexen zal de groep de overzeese activiteiten uitbreiden met het oog op lange termijn duurzame groei te realiseren", luidt het in een mededeling van Cnooc. Cnooc is van plan de productie te verhogen met 2,7 procent dit jaar tot het equivalent van 340 miljoen vaten olie.

Het Chinese staatsbedrijf is niet meteen van plan te sleutelen aan de huidige directie en personeelsbestand van Nexen. Cnooc zal de hoofdzetel voor Noord- en Centraal-Amerika vestigen in het Canadese Calgary.

Het is de bedoeling dat de overname eind 2012 afgerond wordt.. (Bloomberg/BO)

De Chinese energiereus en staatsonderneming Cnooc (China National Offshore Oil Corporation) neemt het Canadese olie- en gasconcern Nexen over voor 15,1 miljard dollar (12,45 miljard euro). Met de grootste Chinese oliedeal ooit legt China de hand op gas- en oliereserves in Canada, Nigeria, de Golf van Mexico en in de Noordzee. Cnooc betaalt 27,5 dollar per aandeel van Nexen. Omgerekend ligt dat bedrag 61 procent hoger dan de slotkoers van vorige vrijdag. De overnameprijs stemt overeen met 8,84 keer de operationele winst (ebit).Het geld voor de overname wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Chinese schatkist. Door de overname wordt de positie van Cnooc in Canada, Nigeria, de Noordzee en in de Golf van Mexico versterkt. Nexen produceert dagelijks gemiddeld 207.000 vaten olie. "Via de overname van Nexen zal de groep de overzeese activiteiten uitbreiden met het oog op lange termijn duurzame groei te realiseren", luidt het in een mededeling van Cnooc. Cnooc is van plan de productie te verhogen met 2,7 procent dit jaar tot het equivalent van 340 miljoen vaten olie. Het Chinese staatsbedrijf is niet meteen van plan te sleutelen aan de huidige directie en personeelsbestand van Nexen. Cnooc zal de hoofdzetel voor Noord- en Centraal-Amerika vestigen in het Canadese Calgary. Het is de bedoeling dat de overname eind 2012 afgerond wordt.. (Bloomberg/BO)