In december ging de Bundesbank nog uit van een economische groei van respectievelijk 1,8 procent en 1,7 procent.

Onderliggende tendens

"De Duitse economie geeft blijk van een vrij solide onderliggende tendens", stelt Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann. Hij preciseert dat de groei in 2017 dan wel fors lager lijkt, maar dat die vergelijkbaar is indien kalendereffecten buiten beschouwing worden gelaten. In 2018 zou de grootste economie van de eurozone met 1,6 procent groeien.

Ook in Frankrijk werden vrijdag nieuwe prognoses gepubliceerd. De Banque de France ziet dit jaar een economische groei van 1,4 procent en verwacht 1,5 procent groei in 2017 en 1,6 procent in 2018.

Nederland blijft positief

Het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland blijft optimistisch over de economische ontwikkelingen. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8 procent, volgend jaar trekt de groei aan naar 2,1 procent. Dat blijkt uit de jongste ramingen die zijn vrijgegeven.

Eerder ging het voornaamste economische adviesorgaan van het Nederlandse kabinet voor 2017 uit van een groei van 2 procent. De raming voor 2016 werd niet bijgesteld.

De consumptie zou toenemen door een combinatie van stijgende contractlonen, lage inflatie en lastenverlichting. De werkloosheid zou afnemen af van 6,9 procent in 2015 naar 6,2 procent in 2017.

(Belga/NS)

In december ging de Bundesbank nog uit van een economische groei van respectievelijk 1,8 procent en 1,7 procent. "De Duitse economie geeft blijk van een vrij solide onderliggende tendens", stelt Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann. Hij preciseert dat de groei in 2017 dan wel fors lager lijkt, maar dat die vergelijkbaar is indien kalendereffecten buiten beschouwing worden gelaten. In 2018 zou de grootste economie van de eurozone met 1,6 procent groeien. Ook in Frankrijk werden vrijdag nieuwe prognoses gepubliceerd. De Banque de France ziet dit jaar een economische groei van 1,4 procent en verwacht 1,5 procent groei in 2017 en 1,6 procent in 2018.Het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland blijft optimistisch over de economische ontwikkelingen. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8 procent, volgend jaar trekt de groei aan naar 2,1 procent. Dat blijkt uit de jongste ramingen die zijn vrijgegeven. Eerder ging het voornaamste economische adviesorgaan van het Nederlandse kabinet voor 2017 uit van een groei van 2 procent. De raming voor 2016 werd niet bijgesteld. De consumptie zou toenemen door een combinatie van stijgende contractlonen, lage inflatie en lastenverlichting. De werkloosheid zou afnemen af van 6,9 procent in 2015 naar 6,2 procent in 2017. (Belga/NS)