Leterme had het dinsdag over de Belgische bijdrage in de garanties van de eurolanden aan het Europese steunfonds EFSF, waarmee dat fonds op de financiële markten de eigenlijke steungelden voor Griekenland gaat lenen.

"Dat zal een impact hebben van maximaal 2,8 miljard euro op de Belgische schuld, of een verhoging van 0,7 procent van de Belgische schuldpositie", verduidelijkte Leterme in de gemengde parlementscommissie voor Europese Zaken. Het Belgische aandeel stemt overeen met 3,7 procent van het totale noodfonds.

De zeventien eurolanden beslisten donderdag 21 juli tot een tweede steunpakket van 109 miljard euro, waar de private schuldeisers (de banken) nog 50 miljard aan toevoegen. Ongeveer 37 miljard van de private steun komt van een "vrijwillige bijdrage" van de betrokken instellingen. De overige 12 miljard aan privaat geld komt vrij via het terugkopen van Griekse schulden, het verlengen van de looptijd van obligaties of een herinvestering bij afloop ervan.

Volgens premier Leterme werd de vrijwillige bijdrage voorgesteld door een consortium met een dertigtal banken waaronder Dexia, die iets meer dan 3 miljard euro aan Grieks staatspapier in handen heeft.

Het doel van het tweede reddingsplan is Griekenland uit de zwaarste problemen te halen en te voorkomen dat de schuldencrisis de hele eurozone kan besmetten.

(belga/BO)

Leterme had het dinsdag over de Belgische bijdrage in de garanties van de eurolanden aan het Europese steunfonds EFSF, waarmee dat fonds op de financiële markten de eigenlijke steungelden voor Griekenland gaat lenen. "Dat zal een impact hebben van maximaal 2,8 miljard euro op de Belgische schuld, of een verhoging van 0,7 procent van de Belgische schuldpositie", verduidelijkte Leterme in de gemengde parlementscommissie voor Europese Zaken. Het Belgische aandeel stemt overeen met 3,7 procent van het totale noodfonds. De zeventien eurolanden beslisten donderdag 21 juli tot een tweede steunpakket van 109 miljard euro, waar de private schuldeisers (de banken) nog 50 miljard aan toevoegen. Ongeveer 37 miljard van de private steun komt van een "vrijwillige bijdrage" van de betrokken instellingen. De overige 12 miljard aan privaat geld komt vrij via het terugkopen van Griekse schulden, het verlengen van de looptijd van obligaties of een herinvestering bij afloop ervan. Volgens premier Leterme werd de vrijwillige bijdrage voorgesteld door een consortium met een dertigtal banken waaronder Dexia, die iets meer dan 3 miljard euro aan Grieks staatspapier in handen heeft.Het doel van het tweede reddingsplan is Griekenland uit de zwaarste problemen te halen en te voorkomen dat de schuldencrisis de hele eurozone kan besmetten. (belga/BO)