Het noodlijdende Griekenland wordt niet langer beschouwd als een ontwikkeld land. Het beurshuis MSCI, dat wereldwijd de economische ontwikkelingen in kaart brengt, heeft Griekenland namelijk gedegradeerd tot een groeiland. Daardoor behoort het grootste zorgenkind van de eurozone voortaan tot de zogenaamde 'emerging markets'.

Griekenland is zijn status van 'ontwikkeld land' kwijt. Het Zuid-Europese euroland wordt door het beurshuis MSCI ondergebracht in de categorie 'groeilanden'. Daarmee komt de Griekse status op hetzelfde peil als dat van Qatar en Zuid-Korea te liggen.

Aanvankelijk had MSCI Griekenland in de categorie van 'emerging markets' ondergebracht, maar nadat de Grieken in 2001 toetraden tot de eurozone werd het land opgewaardeerd tot 'ontwikkeld land'.

Het is overigens de eerste maal sinds de lancering van de index in 1987 dat een Westers land door MSCI wordt gedegradeerd van 'ontwikkeld land' tot 'ontwikkelingsland'.

De 'downgrade' waarvoor MSCI in juni vorig jaar al had gewaarschuwd, is het gevolg van een forse terugval van de Griekse beursindex. Die index verloor sinds 2007 al 83 procent van zijn waarde. "Griekenland kan daardoor niet meer voldoen aan een aantal criteria", aldus MSCI. De downgrade volgt ook op de bailouts van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die het land van de ondergang moeten redden.

Kortom, de Griekse economie weegt te licht voor de omvangrijke markt van de ontwikkelde landen. De Griekse bedrijven vertegenwoordigen vandaag amper 0,01 procent van de MSCI World Index tegenover 0,16 procent in mei 2010.

Volgens de berekeningen van het beurshuis zelf wordt in totaal voor ongeveer 7.000 miljard dollar geïnvesteerd in activa die deel uitmaken van de MSCI-index voor de ontwikkelde landen.

Constantinos Zouzoulas, analist bij Axia Ventures Group - een makelaarskantoor in Athene - probeert de downgrade van Griekenland positief in te schatten. 'Het is onduidelijk hoe zwaar Griekenland zal wegen op de opkomende markten, maar het land zal in ieder geval meer gewicht in de schaal leggen dan vandaag het geval is", aldus de analist. "Dit betekent mogelijk goed nieuws voor de Griekse markt doordat ze op meer belangstelling zal kunnen rekenen, al komt er op korte termijn wel wat druk bij kijken", voegt hij eraan toe. (Bloomberg/BO)

Het noodlijdende Griekenland wordt niet langer beschouwd als een ontwikkeld land. Het beurshuis MSCI, dat wereldwijd de economische ontwikkelingen in kaart brengt, heeft Griekenland namelijk gedegradeerd tot een groeiland. Daardoor behoort het grootste zorgenkind van de eurozone voortaan tot de zogenaamde 'emerging markets'.Griekenland is zijn status van 'ontwikkeld land' kwijt. Het Zuid-Europese euroland wordt door het beurshuis MSCI ondergebracht in de categorie 'groeilanden'. Daarmee komt de Griekse status op hetzelfde peil als dat van Qatar en Zuid-Korea te liggen.Aanvankelijk had MSCI Griekenland in de categorie van 'emerging markets' ondergebracht, maar nadat de Grieken in 2001 toetraden tot de eurozone werd het land opgewaardeerd tot 'ontwikkeld land'.Het is overigens de eerste maal sinds de lancering van de index in 1987 dat een Westers land door MSCI wordt gedegradeerd van 'ontwikkeld land' tot 'ontwikkelingsland'. De 'downgrade' waarvoor MSCI in juni vorig jaar al had gewaarschuwd, is het gevolg van een forse terugval van de Griekse beursindex. Die index verloor sinds 2007 al 83 procent van zijn waarde. "Griekenland kan daardoor niet meer voldoen aan een aantal criteria", aldus MSCI. De downgrade volgt ook op de bailouts van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die het land van de ondergang moeten redden.Kortom, de Griekse economie weegt te licht voor de omvangrijke markt van de ontwikkelde landen. De Griekse bedrijven vertegenwoordigen vandaag amper 0,01 procent van de MSCI World Index tegenover 0,16 procent in mei 2010.Volgens de berekeningen van het beurshuis zelf wordt in totaal voor ongeveer 7.000 miljard dollar geïnvesteerd in activa die deel uitmaken van de MSCI-index voor de ontwikkelde landen.Constantinos Zouzoulas, analist bij Axia Ventures Group - een makelaarskantoor in Athene - probeert de downgrade van Griekenland positief in te schatten. 'Het is onduidelijk hoe zwaar Griekenland zal wegen op de opkomende markten, maar het land zal in ieder geval meer gewicht in de schaal leggen dan vandaag het geval is", aldus de analist. "Dit betekent mogelijk goed nieuws voor de Griekse markt doordat ze op meer belangstelling zal kunnen rekenen, al komt er op korte termijn wel wat druk bij kijken", voegt hij eraan toe. (Bloomberg/BO)