"We doen de voorbereidingen die nodig zijn om het pakket te activeren", verklaarde hij tegenover het parlement. Maar Papandreou beklemtoonde ook dat dit niet betekent dat zijn land failliet is.

Donderdag stuurde zijn regering al een brief naar de vertegenwoordigers van Europa en het IMF, waarin gevraagd werd om een onderhoud. Griekenland zag zich de voorbije dagen geconfronteerd met een stijgende obligatierente, waardoor lenen op de internationale markten onbetaalbaar dreigt te worden. In mei moet Griekenland voor 11 miljard euro obligaties herfinancieren. Voor heel 2010 heeft het land nood aan 54 miljard euro.

Maandag trekken delegaties van de EU, ECB en het IMF naar Athene. Verwacht wordt dat die gesprekken enkele weken zullen duren.

De Griekse premier wees er nog op dat alleen drastische hervormingsmaatregelen het land op het juiste spoor kunnen zetten. "De maatregelen zullen pijn doen, maar stel je voor wat er zou gebeurd zijn als we bijna failliet waren gegaan en geen geld meer konden lenen: dat zou pas de modale Griek pijn doen".

"We doen de voorbereidingen die nodig zijn om het pakket te activeren", verklaarde hij tegenover het parlement. Maar Papandreou beklemtoonde ook dat dit niet betekent dat zijn land failliet is. Donderdag stuurde zijn regering al een brief naar de vertegenwoordigers van Europa en het IMF, waarin gevraagd werd om een onderhoud. Griekenland zag zich de voorbije dagen geconfronteerd met een stijgende obligatierente, waardoor lenen op de internationale markten onbetaalbaar dreigt te worden. In mei moet Griekenland voor 11 miljard euro obligaties herfinancieren. Voor heel 2010 heeft het land nood aan 54 miljard euro. Maandag trekken delegaties van de EU, ECB en het IMF naar Athene. Verwacht wordt dat die gesprekken enkele weken zullen duren. De Griekse premier wees er nog op dat alleen drastische hervormingsmaatregelen het land op het juiste spoor kunnen zetten. "De maatregelen zullen pijn doen, maar stel je voor wat er zou gebeurd zijn als we bijna failliet waren gegaan en geen geld meer konden lenen: dat zou pas de modale Griek pijn doen".