Gouverneur Nationale Bank van Frankrijk: ‘Dubbele circulatie van munten bestaat niet in ontwikkelde landen’

de gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk François Villeroy de Galhau © reuters

De gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk, François Villeroy de Galhau, waarschuwt voor de gevaren van een dubbele munteenheid in Frankrijk.

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen maakt zich sterk dat de Fransen – als zij verkozen wordt tenminste – binnen de twee jaar met Franse francs in hun zakken zullen rondlopen. Dat zou dan betekenen dat er behalve de euro nog een andere munteenheid in circulatie komt in Frankrijk: de Franse franc naast de Europese munteenheid.

De gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk, François Villeroy de Galhau, merkt evenwel op dat een dubbele munteenheid in geen enkel ander ontwikkeld land doorgevoerd werd. Het concept van een dubbele munt houdt volgens hem bovendien grote gevaren in.

“Zo’n dubbele circulatie bestaat in geen enkel ander ontwikkeld land”, aldus Villeroy de Galhau in een toelichting. “Daar waar er twee munteenheden circuleren waarmee betaald kan worden, geeft de ene minder vertrouwen dan de andere. Over het algemeen is het de nationale munt die het nadeel ondervindt, de enige munt die toegankelijk is voor de gezinnen, en dan met name de financieel zwaksten, en de kmo’s.”

Volgens Villeroy de Galhau loopt de nationale munt het risico om snel waarde te verliezen, ‘met prijzen die veel te snel stijgen en een negatieve impact op de koopkracht’.

Marine Le Pen liet in een interview met een Parijse krant eerder optekenen dat de euro op sterven na dood is, en enkel nog gebruikt kan worden voor de internationale handel. “We zullen zowel een nationale munt als een gemeenschappelijke munt hebben”, aldus de presidentskandidate.

De gemeenschappelijke munt zou vergelijkbaar zijn met de ECU, de voorloper van de euro, in 1979 opgericht als onderdeel van het Europees Monetair Stelsel (EMS). De ‘ European Currency Unit’ (ECU) was eigenlijk een ‘korfmunt’, die diende om de schommelingen tussen de verschillende muntwaarden te beperken. Op 1 januari 1999 werd de ECU uiteindelijk vervangen door de euro, die in 2002 fysiek werd ingevoerd.

De gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk wijst er in zijn betoog op dat het ECU-systeem dat Le Pen in gedachten heeft al 18 jaar niet meer bestaat. “Mocht het al mogelijk zijn terug te keren naar de ECU, dan zou die aanzienlijke nadelen meebrengen ten opzichte van de euro vandaag,” waarschuwt hij.

Partner Content