De goudprijs steeg vorige vrijdag tot 1.787 dollar per ounce, de hoogste koers dit jaar. Dat is weliswaar nog ver onder het recordniveau van vorig jaar, toen 1.920 dollar per ounce werd betaald, maar analisten van de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch (BAML) verwachten in de komende jaren een torenhoge vlucht van de goudprijs.

MacNeil Curry, directeur strategie voor valuta en tarieven bij BAML, in het programma Worldwide Exchange op de Amerikaanse zender CNBC: "Wij zullen focussen op goud. We verwachten dat de goudprijs in de toekomst kan stijgen naar 3.000 tot 5.000 dollar per ounce." Een concrete tijdsaanduiding geeft Curry niet. "Niet in de komende maanden, maar zeker op lange termijn zijn we aan een duidelijke opwaartse trend bezig".

Sabine Schels, bij BAML verantwoordelijk voor analyse van de grondstoffenmarkt, treedt haar collega bij. Ze rekent erop dat de goudprijs reeds binnen de zes maanden de kaap van 2.000 dollar zal ronden.

Analisten van Deutsche Bank stelden eerdere deze week in een rapport een gelijkaardige prognose: zij verwachten een goudprijs van 2.000 dollar in de eerste helft van 2013.

Reden

Zowel BAML als Deutsche Bank oordelen dat het actuele globale monetaire systeem de stijging in de hand zal werken.

Ons huidig geldsysteem maakt immers dat er geen link meer is tussen de creatie van geld en een reële waarde zoals goud. Er kan dus met andere woorden door de centrale banken eindeloos veel geld gecreëerd worden, wat maakt dat de waarde van dat geld onderhevig kan zijn aan grote schommelingen. Bij echte overmatige creatie van vers geld kan dit aanleiding geven tot enorme prijsstijgingen van reële waardes, zoals goud. (KVDA)

De goudprijs steeg vorige vrijdag tot 1.787 dollar per ounce, de hoogste koers dit jaar. Dat is weliswaar nog ver onder het recordniveau van vorig jaar, toen 1.920 dollar per ounce werd betaald, maar analisten van de Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch (BAML) verwachten in de komende jaren een torenhoge vlucht van de goudprijs. MacNeil Curry, directeur strategie voor valuta en tarieven bij BAML, in het programma Worldwide Exchange op de Amerikaanse zender CNBC: "Wij zullen focussen op goud. We verwachten dat de goudprijs in de toekomst kan stijgen naar 3.000 tot 5.000 dollar per ounce." Een concrete tijdsaanduiding geeft Curry niet. "Niet in de komende maanden, maar zeker op lange termijn zijn we aan een duidelijke opwaartse trend bezig". Sabine Schels, bij BAML verantwoordelijk voor analyse van de grondstoffenmarkt, treedt haar collega bij. Ze rekent erop dat de goudprijs reeds binnen de zes maanden de kaap van 2.000 dollar zal ronden. Analisten van Deutsche Bank stelden eerdere deze week in een rapport een gelijkaardige prognose: zij verwachten een goudprijs van 2.000 dollar in de eerste helft van 2013. Reden Zowel BAML als Deutsche Bank oordelen dat het actuele globale monetaire systeem de stijging in de hand zal werken. Ons huidig geldsysteem maakt immers dat er geen link meer is tussen de creatie van geld en een reële waarde zoals goud. Er kan dus met andere woorden door de centrale banken eindeloos veel geld gecreëerd worden, wat maakt dat de waarde van dat geld onderhevig kan zijn aan grote schommelingen. Bij echte overmatige creatie van vers geld kan dit aanleiding geven tot enorme prijsstijgingen van reële waardes, zoals goud. (KVDA)