Maandag klimt de prijs voor een ounce goud voor het eerst boven de 1.600 dollar. Het edelmetaal wordt duurder door de nervositeit rond de schuldencrisis in Europa en de VS. Daardoor kiezen beleggers voor een veilige belegging zoals goud.

De prijs van het zilver volgt de opmars van het goud, waardoor maandag de kaap van 40 dollar gerond werd. Dat gebeurt voor het eerst sinds april, toen een historisch record van 49,79 dollar gebroken werd.

Intussen gingen de beurzen in Europa rood kleuren. De beurs van Parijs noteert rond de middag een verlies met 1,79 procent, die van Frankfurt zakt -1,20 procent lager, Amsterdam -1,54 procent, Londen -1,10 procent, Madrid -0,85 procent en Lissabon -1,63 procent. De Bel20-index op Euronext Brussel zakt maandagnamiddag -1,35 procent lager, en sluit uiteindelijk 2,17 procent lager af tot 2.384,12 punten.

De nervositeit weegt maandag ook op de koers van de Europese eenheidsmunt. De euro noteert maandag tijdens de ochtendhandel tegen 1,4080 dollar.

Dat de druk op de Europese leiders toeneemt, blijkt eveneens uit de toenemende tienjaarsrente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. De rente op Italiaanse obligaties voor een looptijd van tien jaar stijgt maandag met negen basispunten tot 5,8 procent. De rente op Spaanse obligaties met dezelfde looptijd stijgt met 16 basispunten tot 6,18 procent. Met een rente van 7 procent zagen noodlijdende landen als Griekenland en Ierland zich eerder al verplicht overheidshulp te vragen. De rente op Grieks staatspapier met een looptijd van tien jaar piekt maandag hoger tot 17,730 procent.

(bloomberg/BO)

Maandag klimt de prijs voor een ounce goud voor het eerst boven de 1.600 dollar. Het edelmetaal wordt duurder door de nervositeit rond de schuldencrisis in Europa en de VS. Daardoor kiezen beleggers voor een veilige belegging zoals goud. De prijs van het zilver volgt de opmars van het goud, waardoor maandag de kaap van 40 dollar gerond werd. Dat gebeurt voor het eerst sinds april, toen een historisch record van 49,79 dollar gebroken werd. Intussen gingen de beurzen in Europa rood kleuren. De beurs van Parijs noteert rond de middag een verlies met 1,79 procent, die van Frankfurt zakt -1,20 procent lager, Amsterdam -1,54 procent, Londen -1,10 procent, Madrid -0,85 procent en Lissabon -1,63 procent. De Bel20-index op Euronext Brussel zakt maandagnamiddag -1,35 procent lager, en sluit uiteindelijk 2,17 procent lager af tot 2.384,12 punten. De nervositeit weegt maandag ook op de koers van de Europese eenheidsmunt. De euro noteert maandag tijdens de ochtendhandel tegen 1,4080 dollar.Dat de druk op de Europese leiders toeneemt, blijkt eveneens uit de toenemende tienjaarsrente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. De rente op Italiaanse obligaties voor een looptijd van tien jaar stijgt maandag met negen basispunten tot 5,8 procent. De rente op Spaanse obligaties met dezelfde looptijd stijgt met 16 basispunten tot 6,18 procent. Met een rente van 7 procent zagen noodlijdende landen als Griekenland en Ierland zich eerder al verplicht overheidshulp te vragen. De rente op Grieks staatspapier met een looptijd van tien jaar piekt maandag hoger tot 17,730 procent. (bloomberg/BO)