De indicator van het consumentenvertrouwen komt voor september uit op -10. Dat is het laagste niveau sinds september vorig jaar (toen ook -10).

In augustus stond de indicator nog op -4. Het is niet alleen de eerste daling van het vertrouwen in vijf maanden, maar het is ook van begin 2013 geleden dat het consumentenvertrouwen op een maand tijd aan zo'n tempo verslechterde.

Terugval

"De teruggang houdt ongetwijfeld verband met de reeks van deze maand aangekondigde herstructureringen in de industrie en de financiële sector, die wellicht met aanzienlijk banenverlies gepaard zullen gaan", stelt de Nationale Bank.

Dat uit zich ook in de deelindicatoren van het consumentenvertrouwen. Zo is de vrees voor een stijging van de werkloosheid fors toegenomen, tot het hoogste peil in twee jaar. De Belgische consument ziet ook de algemene economische ontwikkelingen wat minder rooskleurig in.

De verwachtingen van de consumenten wat hun persoonlijke situatie betreft, zijn in mindere mate beïnvloed. Ze verwachten een lichte verslechtering van hun financiële situatie en zouden ook iets minder sparen.

Sinds begin september zijn al meer dan 4.000 banen in gevaar gekomen in België. De grootste aankondigingen waren er bij Caterpillar in Gosselies (met mogelijk 2.200 banen getroffen), de verzekeraars Axa (650 jobs) en P&V (300), en Jacobs Douwe Egberts in Grimbergen (274). (Belga/NS)

De indicator van het consumentenvertrouwen komt voor september uit op -10. Dat is het laagste niveau sinds september vorig jaar (toen ook -10). In augustus stond de indicator nog op -4. Het is niet alleen de eerste daling van het vertrouwen in vijf maanden, maar het is ook van begin 2013 geleden dat het consumentenvertrouwen op een maand tijd aan zo'n tempo verslechterde. "De teruggang houdt ongetwijfeld verband met de reeks van deze maand aangekondigde herstructureringen in de industrie en de financiële sector, die wellicht met aanzienlijk banenverlies gepaard zullen gaan", stelt de Nationale Bank.Dat uit zich ook in de deelindicatoren van het consumentenvertrouwen. Zo is de vrees voor een stijging van de werkloosheid fors toegenomen, tot het hoogste peil in twee jaar. De Belgische consument ziet ook de algemene economische ontwikkelingen wat minder rooskleurig in. De verwachtingen van de consumenten wat hun persoonlijke situatie betreft, zijn in mindere mate beïnvloed. Ze verwachten een lichte verslechtering van hun financiële situatie en zouden ook iets minder sparen.Sinds begin september zijn al meer dan 4.000 banen in gevaar gekomen in België. De grootste aankondigingen waren er bij Caterpillar in Gosselies (met mogelijk 2.200 banen getroffen), de verzekeraars Axa (650 jobs) en P&V (300), en Jacobs Douwe Egberts in Grimbergen (274). (Belga/NS)