De ministers van Financiën van de eurolanden beraden zich in Brussel over de vrijmaking van een nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland. Zonder een nieuwe lening gaat het Zuid-Europese land binnen de week failliet.

Het rapport van de experts van de internationale kredietverleners (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over de geboekte vooruitgang in Griekenland is "fundamenteel positief". Dat zegt voorzitter Jean-Claude Juncker.

Van het langverwachte rapport hangt de vrijmaking van een nieuwe schijf noodhulp van 31,2 miljard euro af. Griekenland heeft het geld dringend nodig om schuldaflossingen te honoreren.

Nieuwe besparingen

Volgens Juncker blijkt dat Griekenland, waar nieuwe besparingsmaatregelen zijn goedgekeurd in het parlement, "zijn beloftes heeft gehouden".

"Nu is het aan ons om onze beloftes te houden, maar eerst hebben we nog verduidelijkingen nodig over de houdbaarheid van de Griekse schuld", voegde hij toe.

Meer tijd? In het nieuwe reddingsplan voor Griekenland was voorzien dat de schuld tegen 2020 moest teruggebracht worden tot 120 procent van het bbp. Die doelstelling lijkt niet langer haalbaar.

"De vraag is te weten of die doelstelling het laatste woord betreft, of we die periode een beetje kunnen verlengen", luidt het.

Juncker toonde zich er alvast voorstander van om de Grieken twee jaar extra tijd te gunnen tot 2016 om hun begrotingstekort onder de drempel van drie procent te brengen. Hij erkende wel dat er dan een financieringsgat moet dichtgereden worden. De bijkomende financiële noden zouden naargelang de bron 15 tot 30 miljard euro bedragen.

Volgens Juncker zullen er vanavond nog geen beslissingen worden genomen over de nieuwe schijf. Mogelijk komt er later deze week of volgende week nieuw overleg. (AFP/KVDA)

De ministers van Financiën van de eurolanden beraden zich in Brussel over de vrijmaking van een nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland. Zonder een nieuwe lening gaat het Zuid-Europese land binnen de week failliet. Het rapport van de experts van de internationale kredietverleners (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over de geboekte vooruitgang in Griekenland is "fundamenteel positief". Dat zegt voorzitter Jean-Claude Juncker. Van het langverwachte rapport hangt de vrijmaking van een nieuwe schijf noodhulp van 31,2 miljard euro af. Griekenland heeft het geld dringend nodig om schuldaflossingen te honoreren. Nieuwe besparingen Volgens Juncker blijkt dat Griekenland, waar nieuwe besparingsmaatregelen zijn goedgekeurd in het parlement, "zijn beloftes heeft gehouden". "Nu is het aan ons om onze beloftes te houden, maar eerst hebben we nog verduidelijkingen nodig over de houdbaarheid van de Griekse schuld", voegde hij toe. Meer tijd? In het nieuwe reddingsplan voor Griekenland was voorzien dat de schuld tegen 2020 moest teruggebracht worden tot 120 procent van het bbp. Die doelstelling lijkt niet langer haalbaar. "De vraag is te weten of die doelstelling het laatste woord betreft, of we die periode een beetje kunnen verlengen", luidt het. Juncker toonde zich er alvast voorstander van om de Grieken twee jaar extra tijd te gunnen tot 2016 om hun begrotingstekort onder de drempel van drie procent te brengen. Hij erkende wel dat er dan een financieringsgat moet dichtgereden worden. De bijkomende financiële noden zouden naargelang de bron 15 tot 30 miljard euro bedragen. Volgens Juncker zullen er vanavond nog geen beslissingen worden genomen over de nieuwe schijf. Mogelijk komt er later deze week of volgende week nieuw overleg. (AFP/KVDA)