Het Russische gasbedrijf Gazprom dreigt ermee om de export van gas naar Oekraïne stop te zetten omwille van de achterstallige bedragen die het land nog moet betalen. Tijdens de crisis van 2009 werd dit scenario al eens werkelijkheid.

De onbetaalde gasfacturen van Oekraïne zijn inmiddels opgelopen tot een bedrag van 1,89 miljard dollar.

'Dat betekent dat Oekraïne de facto gestopt is met het betalen van het gas', zei Gazprom-topman Aleksej Miller aan de Russische persagentschappen. Hij voegde eraan toe dat Kiev zo het risico nam om 'terug te keren naar de situatie van begin 2009'.

Crisis

Tijdens de crisis van 2009 werden de gasleveringen al eens onderbroken. Gazprom weigerde toen een nieuw contract, tenzij het Oekraïense Naftogaz zijn schulden afloste.

Uiteindelijk werd de gastransit naar Oekraïne dertien dagen stopgezet, wat de bevoorradingen van verschillende Europese landen verstoorde. (Belga/KVDA)

Het Russische gasbedrijf Gazprom dreigt ermee om de export van gas naar Oekraïne stop te zetten omwille van de achterstallige bedragen die het land nog moet betalen. Tijdens de crisis van 2009 werd dit scenario al eens werkelijkheid. De onbetaalde gasfacturen van Oekraïne zijn inmiddels opgelopen tot een bedrag van 1,89 miljard dollar. 'Dat betekent dat Oekraïne de facto gestopt is met het betalen van het gas', zei Gazprom-topman Aleksej Miller aan de Russische persagentschappen. Hij voegde eraan toe dat Kiev zo het risico nam om 'terug te keren naar de situatie van begin 2009'. Crisis Tijdens de crisis van 2009 werden de gasleveringen al eens onderbroken. Gazprom weigerde toen een nieuw contract, tenzij het Oekraïense Naftogaz zijn schulden afloste. Uiteindelijk werd de gastransit naar Oekraïne dertien dagen stopgezet, wat de bevoorradingen van verschillende Europese landen verstoorde. (Belga/KVDA)