Freeports zijn de nieuwe belastingparadijzen

© belga

Chique opslagplaatsen zijn een aantrekkelijke nieuwe vorm van belastingparadijs. Almaar meer superrijken verhuizen hun vermogen van bankrekeningen naar de discrete pakhuizen in transitzones.

Passagiers op de Luxemburgse luchthaven Findel hebben het bosje kranen op enkele honderden meters van de landingsbaan misschien al opgemerkt.

Het gebouw dat wordt toegevoegd aan een van de drukste luchtvrachthubs in Europa ziet eruit als een doorsnee-opslagruimte. Maar ze zal niet om het even welke spullen bevatten.

Binnenkort wordt ze gevuld met voor miljarden dollars aan kunstwerken en andere schatten, die uit de privéjets van de verzamelaars rechtstreeks langs een speciaal aangelegde weg van de startbaan naar het depot worden gebracht.

Schatkamers

De rijken van deze wereld investeren almaar vaker in dure dingen en zogenoemde freeports, zoals die in Luxemburg, worden stilaan hun uitverkoren schatkamers. Hun aantrekkingskracht is vergelijkbaar met die van overzeese financiële centra: veiligheid en discretie, niet al te veel controle, de mogelijkheid voor de eigenaars om zich te verschuilen achter gevolmachtigden en een rist belastingvoordelen. Die speciale behandeling is mogelijk omdat goederen in vrijhavens technisch gezien in transit zijn, ook al worden ze almaar meer gebruikt als permanente bergplaatsen voor vergaarde rijkdom.

Fiscaal niemandsland

Freeports vormen een fiscaal niemandsland. Er heerst opschorting van douanerechten en taksen. Dat voordeel was oorspronkelijk als tijdelijk bedoeld, voor de periode dat de goederen in transit waren. Maar een groot deel van de opgeslagen bezittingen ligt er in feite permanent omdat er geen tijdslimiet is: een schilderij kan uit een ander land worden aangevlogen en zonder heffing tientallen jaren gestockeerd worden. Meer zelfs, op de verkoop van goederen in freeports rust doorgaans geen btw of vermogensaanwinstbelasting. Die moeten worden betaald in het land van bestemming nadat een voorwerp het parallelle fiscale universum verlaten heeft. Maar tegen dan kan het al verschillende keren van eigenaar veranderd zijn.

Illegaal belastingen ontwijken

Los van die legale belastingvoordelen gebruiken sommigen de fysieke opslag om illegaal belastingen te ontwijken op inkomsten uit het verleden. Nu de Zwitserse banken onder druk staan om belastingontduikers een halt toe te roepen, wordt gezegd dat sommige hun klanten aanraden geld van hun bankrekening te verschuiven naar kluizen, hetzij in de vorm van cash of van gekochte voorwerpen. Beide vormen vallen niet onder de overeenkomsten voor gegevensuitwisseling met andere landen. Volgens sommige berichten heerst daardoor bij bepaalde Zwitserse banken een tekort aan kluisjes. Sommige teleurgestelde klanten huren dan maar een safe in een hotel. Anderen begeven zich naar de freeports.

Het volledige artikel leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content