Franse minister over euro-obligaties: ‘Enkel nog vraag wanneer’

© AFP

Volgens premier Elio Di Rupo echter zijn nog vijf landen tegen de (onmiddellijke) invoering van euro-obligaties.

Europese Raadvoorzitter Herman Van Rompuy benadrukt dat geen enkele Europese leider de onmiddellijke invoering van euro-obligaties vraagt. Volgens de Franse minister van Europese Zaken Bernard Cazeneuve komen de omstreden obligaties er hoe dan ook.

“Verscheidene leiders spraken over euro-obligaties, maar dat was in het kader van een verdere verdieping van de economische en monetaire unie,” zei Van Rompuy na de informele EU-top in Brussel. “Niemand vroeg de onmiddellijke invoering ervan. Het is het einde van een lang proces, waarbij ook de juridische implicaties bekeken moeten worden”.

Volgens premier Elio Di Rupo zijn nog vijf landen tegen de (onmiddellijke) invoering van euro-obligaties: Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Tsjechië.

De Franse minister van Europese Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde dan weer op de Franse radio: De vraag is niet meer of we ze willen, maar wanneer”. Hij laat daarmee verstaan dat de omstreden obligaties er hoe dan ook komen.

Volgens Cazeneuve bestaan er momenteel twee pistes. De Franse president François Hollande wil onmiddellijk obligaties uitgeven omdat die volgens hem de groei in de Europese Unie zullen aanzwengelen. Hij beweert dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel ook voorstander is van de obligaties, maar dan op langere termijn.

Verdieping

De obligaties vormen samen met onder meer de versterking van het Europees toezicht op de banksector één van de mogelijke gespreksthema’s voor een verdere verdieping van de muntunie.

Samen met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep en ECB-voorzitter Mario Draghi moet Van Rompuy tegen de volgende Europese top van eind juni de “bouwstenen” en “de werkmethode” voor dit project uittekenen.

Economische groei

Tegen eind juni willen de Europese leiders ook knopen doorhakken in een aantal dossiers die de economische groei kunnen stimuleren, zoals de invoering van een eengemaakt Europees patent. Ook vragen de leiders het bestuur van de Europese Investeringsbank om volgende maand een verhoging van het kapitaal te “overwegen”.

De lancering van projectobligaties voor de financiering van grote projecten, energie-efficiëntie en het versterken van de arbeidsmobiliteit in Europa zijn enkele andere werven die naar voren geschoven worden om de economie een duw te geven.

Unisono beklemtoonden Van Rompuy en co echter opnieuw dat de sanering van de openbare financiën en het streven naar economische groei geen tegengestelde doelstellingen zijn. De begrotingsdoelstellingen blijven onverkort behouden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content