Spanje bevindt zich in het oog van de Europese schuldencrisis omdat de Spaanse banksector grote verliezen torst door de crisis op de vastgoedmarkt.

Met BBB staat de Spaanse kredietwaardigheid twee treden boven rommelniveau. De outlook voor het land is negatief, wat betekent dat Fitch verwacht dat de toestand nog zal verslechteren.

Recessie
Fitch voerde de verlaging door omwille van de waarschijnlijke kost die de herstructurering en herkapitalisering van de Spaanse banken met zich mee zal brengen. De kredietbeoordelaar schat de kosten daarvan op 60 miljard euro en in een minder gunstig scenario zelfs 100 miljard euro.

Ook de Spaanse overheidsschuld, die volgens Fitch in 2015 zal oplopen tot 95 procent van het bruto binnenlands product, baart zorgen. Daarnaast zal Spanje volgens Fitch het grootste deel van 2013 in recessie zijn en is het land kwetsbaar voor buitenlandse schulden. Volegsn Fitch heft de Spaanse regering minder financiële flexibiliteit dan voorheen om in te grijpen bij de herstructurering van de banksector.

Europese steun

Intussen blijft het op het Europese politieke toneel verklaringen regenen over Madrids financiële besognes. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, zei in Brussel dat Spanje "steun zal krijgen indien het om hulp vraagt".

De Nederlandse premier Mark Rutte zei in Madrid na na een gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy dat het land op de goede weg is om samen met de rest van Europa sterk uit de crisis te komen. (Belga/TV)

Spanje bevindt zich in het oog van de Europese schuldencrisis omdat de Spaanse banksector grote verliezen torst door de crisis op de vastgoedmarkt. Met BBB staat de Spaanse kredietwaardigheid twee treden boven rommelniveau. De outlook voor het land is negatief, wat betekent dat Fitch verwacht dat de toestand nog zal verslechteren.Recessie Fitch voerde de verlaging door omwille van de waarschijnlijke kost die de herstructurering en herkapitalisering van de Spaanse banken met zich mee zal brengen. De kredietbeoordelaar schat de kosten daarvan op 60 miljard euro en in een minder gunstig scenario zelfs 100 miljard euro. Ook de Spaanse overheidsschuld, die volgens Fitch in 2015 zal oplopen tot 95 procent van het bruto binnenlands product, baart zorgen. Daarnaast zal Spanje volgens Fitch het grootste deel van 2013 in recessie zijn en is het land kwetsbaar voor buitenlandse schulden. Volegsn Fitch heft de Spaanse regering minder financiële flexibiliteit dan voorheen om in te grijpen bij de herstructurering van de banksector.Europese steun Intussen blijft het op het Europese politieke toneel verklaringen regenen over Madrids financiële besognes. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, zei in Brussel dat Spanje "steun zal krijgen indien het om hulp vraagt". De Nederlandse premier Mark Rutte zei in Madrid na na een gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy dat het land op de goede weg is om samen met de rest van Europa sterk uit de crisis te komen. (Belga/TV)