Het ratingbureau Fitch heeft woensdagavond de kredietrating van Griekenland opnieuw verlaagd. De kredietwaardigheid op lange termijn kreeg de score "CCC" mee, in plaats van "B-".

De Griekse regering noemt de kredietverlaging onbegrijpelijk. De kalender van de acties die de Europese Unie en het IMF gaan nemen is immers erg duidelijk, klinkt het.

Fitch gaat er dus vanuit dat de kans dat Griekenland zijn schulden zal kunnen afbetalen, weer is verkleind. In een persbericht luidt het dat de ratingverlaging er komt "door het gebrek aan een nieuw,

gefinancierd en geloofwaardig EU-IMF-hulpprogramma voor Griekenland, gekoppeld aan de onzekerheid rond de rol van de private investeerders in een toekomstige financiering, net als de zwakke macro-economische vooruitzichten voor Griekenland".

Fitch dringt aan op een nieuw steunprogramma dat minstens tot medio 2013 financiering voorziet. Het ratingbureau lijkt ook niet erg meer te geloven in het slagen van het privatiseringsprogramma van de regering-Papandreou.

D-rating

Een rating "CCC" betekent dat een wanbetaling of D-rating nog slechts twee stappen verwijderd is en dus tot de mogelijkheden behoort.

Door de kredietverlaging moet Griekenland een hogere rente betalen als het geld wil lenen.

De opeenvolgende ratingverlagingen van landen uit de eurozone, enkele dagen geleden was Portugal nog aan de beurt, leidde al tot heel wat kritiek in de politieke wereld. (Belga/TE)

Het ratingbureau Fitch heeft woensdagavond de kredietrating van Griekenland opnieuw verlaagd. De kredietwaardigheid op lange termijn kreeg de score "CCC" mee, in plaats van "B-". De Griekse regering noemt de kredietverlaging onbegrijpelijk. De kalender van de acties die de Europese Unie en het IMF gaan nemen is immers erg duidelijk, klinkt het. Fitch gaat er dus vanuit dat de kans dat Griekenland zijn schulden zal kunnen afbetalen, weer is verkleind. In een persbericht luidt het dat de ratingverlaging er komt "door het gebrek aan een nieuw, gefinancierd en geloofwaardig EU-IMF-hulpprogramma voor Griekenland, gekoppeld aan de onzekerheid rond de rol van de private investeerders in een toekomstige financiering, net als de zwakke macro-economische vooruitzichten voor Griekenland". Fitch dringt aan op een nieuw steunprogramma dat minstens tot medio 2013 financiering voorziet. Het ratingbureau lijkt ook niet erg meer te geloven in het slagen van het privatiseringsprogramma van de regering-Papandreou. D-rating Een rating "CCC" betekent dat een wanbetaling of D-rating nog slechts twee stappen verwijderd is en dus tot de mogelijkheden behoort. Door de kredietverlaging moet Griekenland een hogere rente betalen als het geld wil lenen. De opeenvolgende ratingverlagingen van landen uit de eurozone, enkele dagen geleden was Portugal nog aan de beurt, leidde al tot heel wat kritiek in de politieke wereld. (Belga/TE)