Kredietbeoordelaar Fitch heeft maandag de ratingoutlook voor België verlaagd van "stabiel" naar "negatief". Net als Standard & Poor's, dat in december al zijn outlook op "negatief" zette, verwijst Fitch naar de politieke impasse. Die kan België beletten de doelen te halen die zijn vastgelegd op de weg naar een begroting in evenwicht tegen 2015.

AA+

Als België die doelstellingen niet haalt, dan is een verlaging van de rating waarschijnlijk, aldus Fitch. De langetermijnrating van België staat momenteel op AA+, de op één na hoogste score. "De negatieve outlook weerspiegelt de bezorgdheid van Fitch over het tempo van de structurele hervormingen en over het vermogen om de begrotingsinspanningen te versnellen, zo lang er geen oplossing is voor de institutionele crisis", aldus de kredietbeoordelaar.

Zonder akkoord over de institutionele hervormingen zal het volgens Fitch moeilijk worden om een begroting in evenwicht te halen zoals opgenomen is in het stabiliteitsprogramma. Daarvoor zouden er immers overschotten moeten zijn bij lagere bestuursniveaus en/of omvangrijke hervormingen van de sociale zekerheid, en beide lijken Fitch moeilijk haalbaar vanwege de communautaire geschillen.

Nieuwe regering is nodig

Hoewel het dagelijkse budgettaire beheer tijdens de politieke crisis sterk was, is een nieuwe regering nodig, zegt Fitch. "Een duurzame verlaging van de schuld vereist budgettaire hervormingen en budgettaire discipline in de komende jaren, en daarvoor is er een nieuwe regering nodig met een vers mandaat."

België heeft geen financiële reserve

Volgens de kredietbeoordelaar zal er dit jaar nog geen probleem zijn om het tekort zoals gepland terug te dringen tot 3,6 procent van het bbp. België doet het economisch goed en het begrotingstekort kwam vorig jaar lager uit dan verwacht. Op middellange termijn is het risico volgens Fitch hoger dat de gestelde doelen niet gehaald worden. Door de hoge schuldgraad heeft België immers weinig reserve om eventuele schokken op te vangen. België wil het begrotingstekort in 2012 onder de 3 procent krijgen; in 2015 zou er opnieuw een evenwicht moeten zijn. (Belga)

Kredietbeoordelaar Fitch heeft maandag de ratingoutlook voor België verlaagd van "stabiel" naar "negatief". Net als Standard & Poor's, dat in december al zijn outlook op "negatief" zette, verwijst Fitch naar de politieke impasse. Die kan België beletten de doelen te halen die zijn vastgelegd op de weg naar een begroting in evenwicht tegen 2015. AA+ Als België die doelstellingen niet haalt, dan is een verlaging van de rating waarschijnlijk, aldus Fitch. De langetermijnrating van België staat momenteel op AA+, de op één na hoogste score. "De negatieve outlook weerspiegelt de bezorgdheid van Fitch over het tempo van de structurele hervormingen en over het vermogen om de begrotingsinspanningen te versnellen, zo lang er geen oplossing is voor de institutionele crisis", aldus de kredietbeoordelaar. Zonder akkoord over de institutionele hervormingen zal het volgens Fitch moeilijk worden om een begroting in evenwicht te halen zoals opgenomen is in het stabiliteitsprogramma. Daarvoor zouden er immers overschotten moeten zijn bij lagere bestuursniveaus en/of omvangrijke hervormingen van de sociale zekerheid, en beide lijken Fitch moeilijk haalbaar vanwege de communautaire geschillen. Nieuwe regering is nodig Hoewel het dagelijkse budgettaire beheer tijdens de politieke crisis sterk was, is een nieuwe regering nodig, zegt Fitch. "Een duurzame verlaging van de schuld vereist budgettaire hervormingen en budgettaire discipline in de komende jaren, en daarvoor is er een nieuwe regering nodig met een vers mandaat." België heeft geen financiële reserve Volgens de kredietbeoordelaar zal er dit jaar nog geen probleem zijn om het tekort zoals gepland terug te dringen tot 3,6 procent van het bbp. België doet het economisch goed en het begrotingstekort kwam vorig jaar lager uit dan verwacht. Op middellange termijn is het risico volgens Fitch hoger dat de gestelde doelen niet gehaald worden. Door de hoge schuldgraad heeft België immers weinig reserve om eventuele schokken op te vangen. België wil het begrotingstekort in 2012 onder de 3 procent krijgen; in 2015 zou er opnieuw een evenwicht moeten zijn. (Belga)