Fitch heeft de Griekse kredietwaardigheid met twee stappen verlaagd, van CCC naar C. Dat betekent dat de rommelstatus van het Europese zorgenkind nog wat verstevigd wordt, en dat betekent ook dat de volgende stap neerwaarts overeenstemt met D. D staat voor default (bankroet).

Op weg naar default

Fitch laat er overigens geen twijfel over bestaan dat het bankroet voor de Grieken in de nabije toekomst meer dan waarschijnlijk is. De ratingverlaging komt er nadat details waren bekendgemaakt over de inspanningen die de private sector moet leveren om de Griekse schulden te herschikken.Die inspanningen houden in dat banken en andere private schuldeisers 107 miljard euro aan schulden kwijtschelden. Het resterend schuldpapier zal worden ingeruild voor nieuwe Griekse obligaties en papier van het EFSF-noodfonds.

Na de start van de obligatieruil krijgen de Grieken van Fitch een zogenaamde 'Restricted Default'-rating. De RD-rating is een tussenstap voor de gevreesde 'Default'-rating. Eenmaal de obligatieruil is afgerond, volgt een nieuwe beoordeling van de kredietwaardigheid.

Moody's en Standard and Poor's

Fitch was op 9 december 2009 het eerste ratingagentschap dat de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagde. Dat vormde het signaal voor de financiële crisis waarmee de regering in Athene sindsdien worstelt. Diezelfde maand volgden de twee andere ratingagentschappen, Moody's en Standard and Poor's, het spoor van Fitch en plukten eveneens de A-rating van Griekenland weg. (Belga/BO)

Fitch heeft de Griekse kredietwaardigheid met twee stappen verlaagd, van CCC naar C. Dat betekent dat de rommelstatus van het Europese zorgenkind nog wat verstevigd wordt, en dat betekent ook dat de volgende stap neerwaarts overeenstemt met D. D staat voor default (bankroet).Op weg naar defaultFitch laat er overigens geen twijfel over bestaan dat het bankroet voor de Grieken in de nabije toekomst meer dan waarschijnlijk is. De ratingverlaging komt er nadat details waren bekendgemaakt over de inspanningen die de private sector moet leveren om de Griekse schulden te herschikken.Die inspanningen houden in dat banken en andere private schuldeisers 107 miljard euro aan schulden kwijtschelden. Het resterend schuldpapier zal worden ingeruild voor nieuwe Griekse obligaties en papier van het EFSF-noodfonds. Na de start van de obligatieruil krijgen de Grieken van Fitch een zogenaamde 'Restricted Default'-rating. De RD-rating is een tussenstap voor de gevreesde 'Default'-rating. Eenmaal de obligatieruil is afgerond, volgt een nieuwe beoordeling van de kredietwaardigheid.Moody's en Standard and Poor'sFitch was op 9 december 2009 het eerste ratingagentschap dat de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagde. Dat vormde het signaal voor de financiële crisis waarmee de regering in Athene sindsdien worstelt. Diezelfde maand volgden de twee andere ratingagentschappen, Moody's en Standard and Poor's, het spoor van Fitch en plukten eveneens de A-rating van Griekenland weg. (Belga/BO)