De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat dit jaar onder meer de voetbalsector en de bezoldiging van journalisten via auteursrechten extra onderzoeken. Dat staat in haar Operationeel Plan 2014.

Dat meldt De Standaard, die het document kon inkijken.

Voetbal

De voetbalsector is al langer een doorn in het oog van de fiscus. 'Iedereen weet toch dat er nog altijd veel zwart geld in die sector omgaat', klinkt het bij de administratie. Die sector komt dan ook voor in het lijstje van zes 'typologieën die aandachtig onderzocht zullen worden'. De fiscus is de voorbije jaren in de voetbalwereld de duimschroeven duidelijk aan het aandraaien.

Auteursrechten

Bij de vijf andere 'typologieën' die de BBI extra onder de loep wil nemen, valt vooral de extra aandacht op die zal gaan naar de bezoldiging van journalisten via auteursrechten.

Auteursrechten hebben een heel interessant fiscaal regime. Daardoor kan de verleiding bij uitgevers ontstaan om een deel van de vergoedingen aan journalisten uit te betalen als auteursrechten. De fiscus heeft echter altijd gewaarschuwd dat het niet de bedoeling kan zijn om bestaand loon om te zetten in een pseudoloon in de vorm van auteursrechten.

Andere aandachtspunten

Voorts zal de BBI extra aandacht besteden aan de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Vermoed wordt dat sommige bedrijven dat systeem te ruim toepassen. Ook de spaarverzekeringen (tak21 en 23) in Luxemburg worden een aandachtspunt. Ten slotte zal onderzoek gebeuren naar in het buitenland gestalde merknamen en frauduleuze handelingen in de digitale economie. (Belga/KVDA)

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat dit jaar onder meer de voetbalsector en de bezoldiging van journalisten via auteursrechten extra onderzoeken. Dat staat in haar Operationeel Plan 2014. Dat meldt De Standaard, die het document kon inkijken. Voetbal De voetbalsector is al langer een doorn in het oog van de fiscus. 'Iedereen weet toch dat er nog altijd veel zwart geld in die sector omgaat', klinkt het bij de administratie. Die sector komt dan ook voor in het lijstje van zes 'typologieën die aandachtig onderzocht zullen worden'. De fiscus is de voorbije jaren in de voetbalwereld de duimschroeven duidelijk aan het aandraaien. Auteursrechten Bij de vijf andere 'typologieën' die de BBI extra onder de loep wil nemen, valt vooral de extra aandacht op die zal gaan naar de bezoldiging van journalisten via auteursrechten. Auteursrechten hebben een heel interessant fiscaal regime. Daardoor kan de verleiding bij uitgevers ontstaan om een deel van de vergoedingen aan journalisten uit te betalen als auteursrechten. De fiscus heeft echter altijd gewaarschuwd dat het niet de bedoeling kan zijn om bestaand loon om te zetten in een pseudoloon in de vorm van auteursrechten. Andere aandachtspunten Voorts zal de BBI extra aandacht besteden aan de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Vermoed wordt dat sommige bedrijven dat systeem te ruim toepassen. Ook de spaarverzekeringen (tak21 en 23) in Luxemburg worden een aandachtspunt. Ten slotte zal onderzoek gebeuren naar in het buitenland gestalde merknamen en frauduleuze handelingen in de digitale economie. (Belga/KVDA)