In zijn zoektocht naar misbruiken met de notionele intrestaftrek heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) tot op heden 60,9 miljoen euro aan belastingen gevestigd. Dat bericht De Tijd onder aanhaling van Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

John Crombez: 'Bijzonder weinig'

"Het gaat dan zowel over belastingen die de BBI al geïnd heeft als dossiers waarover nog geschillen lopen". Het cijfer is opvallend laag. Zeker als je weet dat de notionele intrest, die al bestaat sinds het aanslagjaar 2007, de Belgische schatkist in 2009 bruto 5,8 miljard euro kostte. "60,9 miljoen euro is bijzonder weinig", reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). "Het zou interessant zijn ook de oorzaak te kennen. Zijn er weinig misbruiken met de notionele intrest? Of is het te moeilijk voor de fiscus om de misbruiken aan te pakken?"

'Legaal misbruik'

Het lage cijfer kan verschillende oorzaken hebben. Volgens sommigen zijn er maar weinig beperkingen in de wet, wat de poort openzet voor 'legaal misbruik'. Zo is de 'double dip' in principe nog altijd toegestaan. Dat is een constructie waarbij bedrijven geld lenen en al een eerste keer daarop intrest aftrekken van hun belastingen. Om dan het bedrag als eigen vermogen in te brengen bij een dochterbedrijf en een tweede keer hun belastingen te verlagen via de notionele intrestaftrek.

Maar volgens fiscaal advocaten bewijst het lage cijfer dat de veelbesproken 'fraude' met de notionele intrest sterk overroepen is. (Belga/SD)

In zijn zoektocht naar misbruiken met de notionele intrestaftrek heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) tot op heden 60,9 miljoen euro aan belastingen gevestigd. Dat bericht De Tijd onder aanhaling van Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.John Crombez: 'Bijzonder weinig'"Het gaat dan zowel over belastingen die de BBI al geïnd heeft als dossiers waarover nog geschillen lopen". Het cijfer is opvallend laag. Zeker als je weet dat de notionele intrest, die al bestaat sinds het aanslagjaar 2007, de Belgische schatkist in 2009 bruto 5,8 miljard euro kostte. "60,9 miljoen euro is bijzonder weinig", reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). "Het zou interessant zijn ook de oorzaak te kennen. Zijn er weinig misbruiken met de notionele intrest? Of is het te moeilijk voor de fiscus om de misbruiken aan te pakken?" 'Legaal misbruik'Het lage cijfer kan verschillende oorzaken hebben. Volgens sommigen zijn er maar weinig beperkingen in de wet, wat de poort openzet voor 'legaal misbruik'. Zo is de 'double dip' in principe nog altijd toegestaan. Dat is een constructie waarbij bedrijven geld lenen en al een eerste keer daarop intrest aftrekken van hun belastingen. Om dan het bedrag als eigen vermogen in te brengen bij een dochterbedrijf en een tweede keer hun belastingen te verlagen via de notionele intrestaftrek. Maar volgens fiscaal advocaten bewijst het lage cijfer dat de veelbesproken 'fraude' met de notionele intrest sterk overroepen is. (Belga/SD)