De federale overheidsdienst Financiën heeft 12.000 Belgen een aanmaning verstuurd voor het betalen van een boete van 0 (nul) euro. Dat melden de kranten van Sudpresse dinsdag.

12.000 Belgen kregen een aanmaning toegestuurd, waarin vermeld stond dat er nog een verschuldigd bedrag van 0 euro binnen de acht dagen moest worden betaald. Gebeurde dat niet, dan zouden 'de nodige maatregelen' genomen worden - mogelijk via een deurwaarder - om de openstaande schuld te vereffenen. Alle kosten die daarmee verband hielden, zouden op rekening van de betrokkene komen, luidde het.

De FOD Financiën heeft intussen de blunder toegegeven, die naar verluidt te maken heeft met de automatisering van de diensten. "Het versturen van aanmaningen voor strafrechtelijke boetes is gebaseerd op een geautomatiseerde zoekopdracht in een database. Een menselijke handeling heeft geleid tot een saldo van 0,00 euro", verduidelijkte Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst.

De foutieve aanmaning blijkt evenwel geen kosteloze vergissing. Omgerekend kost de vergissing de overheid 6.500 euro aan papier, zegels en verzendingskosten.

Kosten als gevolg van boetes lopen ook in andere gevallen op. Zo worden in een jaar tijd 200.000 aanmaningen verzonden voor boetes die nooit worden betaald, of die minder opbrengen dan het bedrag van de aanmaning. Ter illustratie: er werden in een jaar tijd 1.320 aanmaningen verstuurd voor een boete tussen 0,01 en 2,50 euro. (BO)

De federale overheidsdienst Financiën heeft 12.000 Belgen een aanmaning verstuurd voor het betalen van een boete van 0 (nul) euro. Dat melden de kranten van Sudpresse dinsdag.12.000 Belgen kregen een aanmaning toegestuurd, waarin vermeld stond dat er nog een verschuldigd bedrag van 0 euro binnen de acht dagen moest worden betaald. Gebeurde dat niet, dan zouden 'de nodige maatregelen' genomen worden - mogelijk via een deurwaarder - om de openstaande schuld te vereffenen. Alle kosten die daarmee verband hielden, zouden op rekening van de betrokkene komen, luidde het.De FOD Financiën heeft intussen de blunder toegegeven, die naar verluidt te maken heeft met de automatisering van de diensten. "Het versturen van aanmaningen voor strafrechtelijke boetes is gebaseerd op een geautomatiseerde zoekopdracht in een database. Een menselijke handeling heeft geleid tot een saldo van 0,00 euro", verduidelijkte Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst. De foutieve aanmaning blijkt evenwel geen kosteloze vergissing. Omgerekend kost de vergissing de overheid 6.500 euro aan papier, zegels en verzendingskosten. Kosten als gevolg van boetes lopen ook in andere gevallen op. Zo worden in een jaar tijd 200.000 aanmaningen verzonden voor boetes die nooit worden betaald, of die minder opbrengen dan het bedrag van de aanmaning. Ter illustratie: er werden in een jaar tijd 1.320 aanmaningen verstuurd voor een boete tussen 0,01 en 2,50 euro. (BO)