Naakt shorten wil zeggen: effecten die je niet kunt leveren, duur verkopen, in de hoop dat de koers gedaald zal zijn tegen dat je ze moet inkopen. Van dat soort puur speculatief gebruik van beleggingsinstrumenten hebt u zich altijd een rabiate tegenstander getoond.

Van de Cloot: "Inderdaad, en het eerste wat je nu moet vaststellen, is de cynische manier waarop de financiële markten en de financiële wereld op dat Duitse verbod reageren. Ze zien die maatregel als pure kolder. Ze weigeren te begrijpen dat de grenzen van het spel verlegd moeten worden. Volgens hen stort de financiële wereld in als ze zich echt aan dit soort regels zou moeten houden. Daarbij vergeten ze handig dat in de VS een identiek verbod vijf jaar geleden al werd ingevoerd. "

Misschien zijn ze het vergeten omdat dat verbod niet echt toegepast werd. Van de Cloot: "Anders dan in Europa stelt het Amerikaans recht eerder principes voor dan precieze regeltjes. De financiële wereld is zo complex dat je nooit iets waterdicht zult kunnen reguleren. Je kunt als overheid dus beter appeleren aan de maatschappelijke rol die banken en markten vervullen en aan de ethische en deontologische plichten die daarmee gepaard gaan. De Amerikaanse toezichthouder heeft intussen aangegeven dat hij het verbod strenger zal controleren, en dat heeft niet tot een instorting geleid."

Was een Europees verbod niet beter geweest? Van de Cloot: "Natuurlijk. Dit geïsoleerde initiatief is symptomatisch voor het gebrek aan Europese coördinatie. En dat uitgerekend Duitsland het neemt, is in het licht van hun obstructieve opstelling van de laatste weken, ook wel vrij cynisch."

Luc Baltussen

Naakt shorten wil zeggen: effecten die je niet kunt leveren, duur verkopen, in de hoop dat de koers gedaald zal zijn tegen dat je ze moet inkopen. Van dat soort puur speculatief gebruik van beleggingsinstrumenten hebt u zich altijd een rabiate tegenstander getoond. Van de Cloot: "Inderdaad, en het eerste wat je nu moet vaststellen, is de cynische manier waarop de financiële markten en de financiële wereld op dat Duitse verbod reageren. Ze zien die maatregel als pure kolder. Ze weigeren te begrijpen dat de grenzen van het spel verlegd moeten worden. Volgens hen stort de financiële wereld in als ze zich echt aan dit soort regels zou moeten houden. Daarbij vergeten ze handig dat in de VS een identiek verbod vijf jaar geleden al werd ingevoerd. "Misschien zijn ze het vergeten omdat dat verbod niet echt toegepast werd. Van de Cloot: "Anders dan in Europa stelt het Amerikaans recht eerder principes voor dan precieze regeltjes. De financiële wereld is zo complex dat je nooit iets waterdicht zult kunnen reguleren. Je kunt als overheid dus beter appeleren aan de maatschappelijke rol die banken en markten vervullen en aan de ethische en deontologische plichten die daarmee gepaard gaan. De Amerikaanse toezichthouder heeft intussen aangegeven dat hij het verbod strenger zal controleren, en dat heeft niet tot een instorting geleid." Was een Europees verbod niet beter geweest? Van de Cloot: "Natuurlijk. Dit geïsoleerde initiatief is symptomatisch voor het gebrek aan Europese coördinatie. En dat uitgerekend Duitsland het neemt, is in het licht van hun obstructieve opstelling van de laatste weken, ook wel vrij cynisch." Luc Baltussen