Febelfin: ‘Banken doen wat ze kunnen om spaargeld te activeren’

© belga

Volgens Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, klopt het niet dat de bankiers in ons land hun taak niet naar behoren vervullen.

Volgens Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, klopt het niet dat de bankiers in ons land hun taak niet naar behoren vervullen.

Febelfin reageert donderdag behoedzaam op de aankondiging van de volkslening en het mogelijke succes ervan. Het is in dat verband niet de bedoeling valse verwachtingen te creëren, luidt het.

Slapend spaargeld

Het kernkabinet bereikte woensdag een politiek akkoord over de zogenaamde volkslening waarmee de federale regering het slapende spaargeld van de Belgen wil mobiliseren voor investeringen in maatschappelijk belangrijke projecten.

Hoewel de sectorfederatie zich niet wil uitspreken over de toekomst van het spaargeld in ons land, wil ze wel iets kwijt over het begrip ‘slapend spaargeld’.

“Wat ons stoort zijn de beweringen dat het spaargeld slaapt en de bankiers hun rol niet vervullen. Dat is een mythe”, aldus Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder bij Febelfin. Vermaerke verwijst daarbij naar de toename van het aantal hypothecaire leningen.

Hypothecaire leningen

“In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in ons land 100.000 nieuwe hypothecaire leningen verschaft, goed voor zowat 10 miljard euro. Daarnaast was er nog een kleine 3 miljard euro bijkomende kredietverlening aan kmo’s, een stijging met ruim 2,5 procent in volumes. Het zijn geen goede tijden, maar de banken doen wat ze kunnen om het spaargeld te activeren”, verduidelijkt Vermaerke.

Meer duidelijkheid over projecten volkslening

Voor het succes van de volkslening valt het volgens Febelfin af te wachten of de Belg interesse zal tonen in een product met een minimale looptijd van vijf jaar. De federatie wil graag duidelijkheid van de regering over het soort projecten waarvoor het geld ingezet kan worden.

Om de spaarder te overtuigen, wordt alvast een interessant fiscaal tarief in het vooruitzicht gesteld. Op de intresten wordt slechts 15 in plaats van 25 procent roerende voorheffing betaald. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content