De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli voor het eerst - met 6 procent - in vier maanden gestegen. Dat was vooral het geval voor granen en suiker, zo berekende de FAO. De prijsindex van de FAO staat nu op 213 punten. Hoewel de index nog een stuk onder de recordwaarde van 238 punten ligt die in februari 2011 werd bereikt, riskeert de wereld een voedselcrisis zoals die in de periode 2007-2008, aldus de FAO.

Het Voedselagentschap van de Verenigde Naties somt ter illustratie enkele riscofactoren op, zoals oplopende olieprijzen, een toenemend verbruik van biobrandstoffen, slecht weer, stijgende prijzen voor futures op graan, een restrictief exportbeleid en gewelddadige conflicten in onder meer Egypte, Kameroen en Haïti.

We mochten ons volgens de FAO vorige maand overigens ook al zorgen maken over de extreme droogte in de Midwest van de VS, waardoor de prijs voor maïs tot een ongekende hoogte reikte.

"De kans bestaat dat er zich een situatie ontwikkelt zoals we die hebben gekend in 2007-08," aldus Abdolreza Abbassian, senior economist van de FAO. "Verwacht wordt dat we ditmaal geen slecht beleid zullen voeren en gaan ingrijpen door de markt beperkingen op te leggen. In dat geval is de kans klein dat een scenario zoals in 2007 en 2008 zich opnieuw voordoet. Maar als we een dergelijk beleid blijven herhalen, is alles mogelijk, " waarschuwt Abbassian.

Hetzullen in de eerste plaats de armste landen zijn die de rekening zullen mogen betalen. Door de hogere voedselprijzen loopt de factuur voor de armste landen sneller op, omdat hun binnenlandse voedselproductie te laag ligt. Een sterke dollar maakt de factuur nog moeilijker te verteren.

Charity Oxfam merkte eerder op dat de stijgende voedselprijzen ertoe zullen leiden dat wereldwijd miljoenen mensen terechtkomen in een spiraal van honger en ondervoeding. Die miljoenen komen dan bovenop het miljard mensen die nu al te arm zijn om zich te voeden. (BO/Reuters)

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli voor het eerst - met 6 procent - in vier maanden gestegen. Dat was vooral het geval voor granen en suiker, zo berekende de FAO. De prijsindex van de FAO staat nu op 213 punten. Hoewel de index nog een stuk onder de recordwaarde van 238 punten ligt die in februari 2011 werd bereikt, riskeert de wereld een voedselcrisis zoals die in de periode 2007-2008, aldus de FAO.Het Voedselagentschap van de Verenigde Naties somt ter illustratie enkele riscofactoren op, zoals oplopende olieprijzen, een toenemend verbruik van biobrandstoffen, slecht weer, stijgende prijzen voor futures op graan, een restrictief exportbeleid en gewelddadige conflicten in onder meer Egypte, Kameroen en Haïti. We mochten ons volgens de FAO vorige maand overigens ook al zorgen maken over de extreme droogte in de Midwest van de VS, waardoor de prijs voor maïs tot een ongekende hoogte reikte. "De kans bestaat dat er zich een situatie ontwikkelt zoals we die hebben gekend in 2007-08," aldus Abdolreza Abbassian, senior economist van de FAO. "Verwacht wordt dat we ditmaal geen slecht beleid zullen voeren en gaan ingrijpen door de markt beperkingen op te leggen. In dat geval is de kans klein dat een scenario zoals in 2007 en 2008 zich opnieuw voordoet. Maar als we een dergelijk beleid blijven herhalen, is alles mogelijk, " waarschuwt Abbassian. Hetzullen in de eerste plaats de armste landen zijn die de rekening zullen mogen betalen. Door de hogere voedselprijzen loopt de factuur voor de armste landen sneller op, omdat hun binnenlandse voedselproductie te laag ligt. Een sterke dollar maakt de factuur nog moeilijker te verteren. Charity Oxfam merkte eerder op dat de stijgende voedselprijzen ertoe zullen leiden dat wereldwijd miljoenen mensen terechtkomen in een spiraal van honger en ondervoeding. Die miljoenen komen dan bovenop het miljard mensen die nu al te arm zijn om zich te voeden. (BO/Reuters)